• Посилання скопійовано

Будівництво квартир для продажу за кредитні кошти – кваліфікаційний актив?

Підприємство самостійно будує житловий будинок та продає квартири покупцям. Строк будівництва - 3 роки. Для поповнення обігових коштів, в тому числі і для фінансування будівельних робіт, забудовник залучив відсоткову фіндопомогу та сплачує відсотки кожний місяць. Сума відсотків є значною складовою витрат підприємства.Чи потрібно капіталізувати відсотки?

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 31, капіталізація фінансових витрат - включення фінансових витрат до собівартості кваліфікаційного активу, а кваліфікаційний актив - актив, який обов'язково потребує суттєвого часу для його створення.

Наявність суттєвого часу для створення кваліфікаційного активу, яке є обов’язковим для визнання такого, повинно бути закріплено в обліковій політиці підприємства (див. рекомендації Мінфіну, надані в листі №31-34000-10-5/11601 і Методрекомендаціях №1300).

Мінфін у своєму листі від 01.06.2006 р. №31-34000-10-5/11601, який, незважаючи на давню дату його видання, продовжує діяти й тепер, рекомендує під час використання норм П(С)БО 31 «суттєвим часом вважати час, що становить більше трьох місяців».

У додатку 1 до НП(С)БО 31 наведено приклади кваліфікаційних активів. Зокрема, там є такі приклади:

  • Незавершене виробництво продукції з тривалим (суттєвим) операційним циклом - вино, коньяк, що потребує  кілька років (місяців) технологічної витримки;
  • Незавершені капітальні інвестиції - будівництво приміщень, будинків, будівель, споруд, виготовлення і монтаж устаткування, розробка (створення) програмного продукту та інших матеріальних активів, які тривають.

У даному випадку здійснюється будівництво будинку, у якому квартири будуть продані покупцям, тобто по суті це не капітальна інвестиція в основні засоби, а виробництво продукції для продажу. Оскільки будівництво триває три роки, що може вважатися сутттєвим часом, таке будівництво можна вважати кваліфікаційним активом. 

Фінансові витрати капіталізуються тільки протягом строку створення кваліфікаційного активу. Після створення активу капіталізація витрат припиняється.

Очевидно, що капіталізуються лише ті фінансові витрати підприємства, які безпосередньо пов’язані зі створенням кваліфікаційного активу. Тобто, якщо підприємство залучає кошти не  тільки для будівництва, воно повинно виділити ту частину фінансових витрат, яка безпосередньо пов’язана з будівництвом. 

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 31, капіталізація  фінансових  витрат  застосовується  лише до суми тих фінансових витрат,  яких можна було б уникнути,  якби не здійснювались витрати на створення кваліфікаційного активу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202447
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024302
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024152
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024100