• Посилання скопійовано

Продаж нерухомості, яка була внесена у СК: які наслідки?

Статутний капітал підприємства було сформовано нерухомим майном. Потім нерухомість було продано, а грошові кошти використано на надання поворотної фіндопомоги. Які наслідки таких операцій? Чи потрібно вносити зміни до статуту?

Формування статутного капіталу основними засобами – звичайна операція, яка не має великих особливостей в обліку та оподаткуванні. Ми писали щодо формування СК тут.

Після внесення нерухомості до статутного капіталу підприємства право власності на цю нерухомість переходить до підприємства. Відповідно, підприємство може використовувати отриманий внесок до СК на свій розсуд, в тому числі і продати з оплатою грошовими коштами, які, Своєю чергою, теж  використати на власний розсуд. Зміни до статуту вносити не потрібно.

Операція з продажу нерухомості, яка раніше була отримана як внесок до статутного капіталу, не має жодних особливостей через те, як ця нерухомість була отримана.

Порядок обліку продажу основних засобів описаний тут.

Консультація актуальна для всіх платників податків, крім абзацу про вплив продажу ОЗ на розрахунок частки доходу від продажу сільгосппродукції, який актуальний лише для платників ЄП 4-ї групи.

Також пропонуємо цей матеріал у «Віснику»: http://www.visnuk.com.ua/ua/pubs/id/8666

Випадок, коли при продажу нерухомості фізособі може виникнути ПДФО, описаний тут.

Використання грошових коштів, отриманих у вигляді виручки від продажу нерухомості також здійснюється цілком на розсуд підприємства і не залежить від того, з якого джерела отримано кошти.

Наш матеріал про надання поворотної фіндопомоги читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.202480
  • Чи можна скасувати подані Повідомлення КІК?
    Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?
    11.03.202440
  • Податкова соцпільга на двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю: два випадки
    Два випадки ПСП на дітей: 1) Працівник має двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, діти до 15 років. Який розмір ПСП та кількість додаткової відпустки на дітей у цьому випадку? 2) Працівник має двоє дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, вік дітей 9 та 16 років. Який розмір ПСП та кількість днів відпустки на дітей?
    31.01.202425
  • Як визначити загальний дохід резидента Дія. Сіті за Законом №1667?
    Одним із критеріїв збереження статусу резидента Дія. Сіті є виконання умови: сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за певний період становить не менше 90% суми загального доходу юрособи за той ж період (за наявності загального доходу). Чи правильно, що підприємство має керуватися визначенням загального доходу юрособи відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №1667?
    29.01.2024175
  • Контракт між БФ та волонтером: відшкодування витрат
    Благодійний фонд має контракт з волонтером, який не є працівником БФ. Чи можна на його ім'я зробити платіжну картку від БФ? Якщо волонтер сплачує за готель власними коштами, надає касовий чек, як БФ закрити ці витрати, яким документом і як їх відшкодувати? Чи може волонтер проводити зустрічі в ресторані, відзвітувати БФ, надавши чек з ресторану для компенсації витрат?
    24.01.202451