• Посилання скопійовано

Облік при безоплатній передачі майна неприбутковою організацією

Неприбуткова організація (НО) безоплатно передає власні ОЗ, МБП іншій НО. Окреме майно повністю замортизоване (нульова залишкова вартість). Чи можна в документах на передачу зазначити ринкову (іншу договірну) вартість? Як відобразити в бухобліку?

Чинними нормативними документами з бухгалтерського обліку це питання не врегульовано.

Як правило, під договірною вартістю розуміють вартість товару, послуги, яку згідно з договором покупець сплачує продавцеві.

Таким чином, якщо товар передається безоплатно, договірна вартість складає 0 грн. Тому і в документах на передачу потрібно зазначати вартість переданого товару (майна) – 0 грн.

Це тим паче важливо, якщо майно безоплатно передає платник ПДВ. Адже на безоплатно передане майно потрібно складати ПН, яка складається на підставі первинного документа. Тому якщо в накладній (акті) на безоплатну передачу зазначена якась вартість більша, ніж 0 грн, на таку вартість потрібно буде нарахувати ПЗ з ПДВ. 

Звісно, що якщо неприбуткова організація не є платником ПДВ, ця проблема її не стосується.

Оскільки, як зазначено вище, чітко це питання чинними нормативними документами не визначено, воно вирішується на розсуд сторін – НО, яка передає майно і НО, яка отримує майно.

Наприклад, в договорі на безоплатну передачу сторони можуть погодити, що в документах на передачу зазначається ринкова чи інша вартість майна, первісна вартість, сума зносу, залишкова вартість. 

Окрім того, вартість, яка зазначатиметься в документах на передачу, може встановлюватися в наказі керівника НО. Наприклад, керівник може зазначити в наказі: «…передати майно по договірній вартості (50% від первинної)…» тощо.

Але незалежно від того, яка вартість зазначатиметься в первинних документах, безоплатна передача майна в бухгалтерському обліку НО, яка передає майно, відображається згідно з положеннями стандартів бухобліку. 

Наприклад, згідно з п. 33 НП(С)БО 7 об'єкт основних засобів вилучається з активів (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

Залишкова вартість такого ОЗ списується в дебет субрахунку 976. Те саме стосується безоплатної передачі малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА). 

Таким чином, безоплатна передача ОЗ, МНМА відображається проведеннями:

  • Дт 13 Кт 10, 11 – на суму нарахованого зносу;
  • Дт 976 Кт 10, 11 – на залишкову вартість (якщо вона є; для повністю замортизованого об’єкта ОЗ, МНМА цієї проводки не буде).

Якщо безоплатно переданий об’єкт ОЗ, МНМА придбано (отримано) за рахунок цільового фінансування і щодо цього об’єкта не повністю визнано дохід від цільового фінансування, то під час безоплатної передачі потрібно визнати такий дохід:

  • Дт 48, 69 Кт 745.

Якщо безоплатно передаються МБП, які знаходилися в експлуатації НО, то слід зазначити, що такі предмети при передачі в експлуатацію списуються з балансу і надалі здійснюється тільки їх оперативний кількісний облік у відповідній відомості.

Це означає, що при безоплатній передачі таких МБП в бухобліку жодних проводок не роблять. Поряд з цим передані МБП списують з оперативного кількісного обліку.

Якщо ж МБП числяться на балансі на субрахунку 22 і не передавалися у використання, то їх безоплатна передача відображається проведенням:

  • Дт 949 Кт 22.

Якщо безоплатно переданий об’єкт МБП придбано за рахунок цільового фінансування і щодо цього об’єкта не визнано дохід від цільового фінансування, то під час безоплатної передачі потрібно визнати такий дохід:

  • Дт 48, 69 Кт 718.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»