• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку витрати на роботу електрогенератора?

Підприємство придбало електрогенератор для забезпечення роботи під час відсутності електроенергії. На кінець місяця в баку генератора є залишок пального близько 300 л. Які податкові наслідки відображення в обліку витрат на пальне для генератора?

Електрогенератор належить до необоротних активів, оскільки призначений для використання протягом більше як одного року (п. 4 НП(С)БО 7). Якщо на підприємстві прийнято певний вартісний критерій МНМА, при введенні генератора в експлуатацію слід зважати на нього (п. 5 НП(С)БО 7).

Наприклад, якщо вартісна межа МНМА – 20000 грн (без ПДВ), то генератори вартістю менше цієї суми будуть вважатися МНМА і обліковуватися на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», а більше – вже ОЗ на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Амортизація генератора нараховується щомісяця за методом, який визначило для нього підприємство при введенні його в експлуатацію. На нашу думку, якщо генератор призначений не для регулярного використання, а тільки під час аварійного вимкнення електроенергії, доцільніше застосовувати виробничий метод амортизації, який враховуватиме фактичний час роботи генератора. Тоді у тих місяцях, в яких генератор працював менше, сума амортизації буде менше, і навпаки.

Пальне для генератора придбавається так само, як і пальне для автомобіля, зокрема, його можна придбавати на АЗС за різними схемами. Ми писали про це тут.

Законодавство не встановлює обов’язок розробити нормативи витрат палива та мастильних матеріалів для генератора, тож це можна зробити з власної ініціативи. Інформацію про витрати палива можна взяти з документації на генератор або визначити норму витрати палива шляхом хронометражу та вимірювання. В останньому випадку результати такого вимірювання фіксуються в акті, який складається комісією, яка здійснила хронометраж і вимірювання.

Списання фактично використаного палива можна оформити актом списання пального на роботу генератора, виходячи з часу його роботи та норми витрат палива. Можна також складати зведений первинний документ на тиждень чи на місяць.

Облік палива для роботи генератора може здійснюватись за такою схемою:

  • Дт 203/склад Кт 372 або 631 – придбання палива  для генератора через підзвітну особу або напряму у постачальника;
  • Дт 641/ПДВ Кт 372 або 631 – податковий кредит за наявності чека на суму до 240 грн з ПДВ (за день) або зареєстрованої ПН на будь-яку суму;
  • Дт 203/генератор Кт 203/склад – заправлення генератора паливом;
  • Дт 23, 91, 92, 93, 949 Кт 203/генератор – списання використаного палива згідно з актом списання палива.

Якщо в баку генератора на кінець місяця залишається невикористане паливо, це не спричиняє жодних наслідків, це паливо буде використане в  наступних місяцях.

Амортизація генератора та витрати на його роботу (паливо, ремонт тощо) зменшують фінрезультат за загальними правилами бухобліку. Коригувань фінрезультату для даної ситуації не передбачено.

***

Також пропонуємо інші наші матеріали про електрогенератори, в т.ч. про сплату екологічного податку в разі використання електрогенератора:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»