• Посилання скопійовано

Готові квартири замість фундаменту: що в бухобліку?

ТОВ має незавершене будівництво на рах. 151 (фундамент). За інвестиційним договором воно передало цей фундамент забудовнику, який повинен передати натомість три готові квартири у збудованому будинку. Як все це провести в бухобліку?

Перш за все потрібно визначити статус незавершеного будівництва (фундамент житлового будинку на будівельному майданчику) на рах. 151. До укладення інвестиційного договору воно належало підприємству і перебувало в його власності. Земля орендувалася у міськради.

З умов запитання випливає, що за інвестиційним договором забудовнику передано право власності на незавершене будівництво. Натомість за це забудовник надає підприємству квартири.

На думку автора, в цьому випадку в обліку ТОВ потрібно провести три операції:

  • Продаж незавершеного виробництва забудовнику;
  • Отримання від забудовника готових квартир;
  • Взаємозалік із забудовником за операціями 1 і 2.

Зміст операції

Дт

Кт

Переведення незавершеного виробництва до складу необоротних активів, утримуваних для продажу – перед переданням забудовнику, на вартість незавершеного будівництва на рах. 151

286

151

Передання незавершеного будівництва забудовнику, нарахування заборгованості забудовника в розмірі ціни незавершеного будівництва

680

712

Нарахування податкових зобов’язань з ПДВ на дату передання незавершеного виробництва

712

641/ПДВ

Списання вартості незавершеного будівництва на витрати

943

286

Отримані квартири від забудовника за ціною, погодженою сторонами, без врахування ПДВ

152

631

Податковий кредит з ПДВ (це перше постачання житла – оподатковувана операція, на яку не поширюється пп. 197.1.14 ПКУ)

641/ПДВ

631

Введення квартир в експлуатацію

103

152

Проведення взаємозаліку вимог щодо незавершеного будівництва та готових квартир

631

680

Щодо землі: підприємство має обов’язок оплатити оренду землі до моменту розірвання договору з міськрадою. Після розірвання договору підприємство вже не несе обов’язків щодо цієї землі, це питання переходить до забудовника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423