• Посилання скопійовано

Податковий облік фінінвестицій, облікованих за методом участі в капіталі

ТОВ «А» обліковувала фінінвестиції ТОВ «Б» за собівартістю, а повинна була за методом участі в капіталі. За цей період балансову вартість фінінвестиції потрібно було збільшити на 8 млн грн. Чи правда, що такі операції, які означають суттєві бухгалтерські прибутки від такої інвестиції, включаються до податкових різниць?

Бухоблік фінінвестиції за методом участі в капіталі

Про особливості бухгалтерського обліку ми писали тут, тут, тут тощо.

Приклад обліку наведено також в додатку 2 до НП(С)БО 12.

Наприклад, якщо емітент (ТОВ «Б») отримував прибутки, то збільшення частки інвестора в чистому прибутку мало відображатися в бухобліку ТОВ «А» проведенням: Дт 141 Кт 721. Якщо емітент (ТОВ «Б») отримував збитки, то втрати інвестора мали відображатися в бухобліку ТОВ «А» проведенням: Дт 961 Кт 141.

Отже, якщо частка інвестора (ТОВ «А») в чистому прибутку емітента (ТОВ «Б») склала 8 млн. грн., то саме на цю суму і потрібно було робити проводку: Дт 141 Кт 721.

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, відкоригований на податкові різниці, за умови, що підприємство застосовує коригування (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство збільшувало балансову вартість фінінвестиції (Дт 141 Кт 721 – 8 000 000 грн), то фінрезультат до оподаткування також збільшувався на цю саму суму (Дт 721 Кт 793 – 8 000 000 грн). А, отже, збільшувався і об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Але якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, в розглядуваній ситуації застосовуватиметься коригування на податкові різниці за пп. 140.4.1 ПКУ:

  • фінрезультат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників цього податку (крім інститутів спільного інвестування та платників, прибуток яких звільняється від оподаткування відповідно до положень цього Кодексу, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування).

Якщо ж емітент отримує збиток, то застосовується коригування за пп. 140.5.3 ПКУ:

  • фінрезультат до оподаткування збільшується на суму втрат від інвестицій в асоційовані, дочірні та спільні підприємства, розрахованих за методом участі в капіталі або методом пропорційної консолідації.

Таким чином, коригування на зазначені податкові різниці фактично очищує оподатковуваний прибуток від віртуальних доходів, які в розглядуваній ситуації складають 8 млн. грн.

Якщо ж підприємство не застосовує коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці, воно не зможе скористатися зазначеними різницями, а тому його об’єкт оподаткування податком на прибуток враховуватиме і віртуальний дохід в сумі збільшення балансової вартості фінінвестиції – 8 млн грн. З якого потрібно буде сплатити цілком реальний податок на прибуток.

 

Єдиний податок групи ІІІ

Чи потрібно включати суму доходу, відображеного проводкою Дт 141 Кт 721, до складу оподатковуваного єдиним податком доходу, якщо ТОВ «А» є платником ЄП групи 3?

На наш погляд, ні. Тому що це віртуальний, а не реальний, отриманий у грошовій формі дохід.

А до складу доходу юрособи платника ЄП включається (див. пп. 2 п. 292.1 ПКУ):

  • будь-який дохід, отриманий в грошовій формі, та
  • дохід у вигляді безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Розглядуваний нами віртуальний дохід не є таким, що отримується в грошовій формі і не є доходом від безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:229
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 797
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422