• Посилання скопійовано

Допомога військовому підрозділу: що в обліку?

Підприємство хоче допомогти військовому підрозділу. Чи може підприємство надати необхідну благодійну допомогу підрозділу, яку отримає безпосередньо рядовий військовий? Чи має право підписати Акт приймання-передачі рядовий військовий? Який бухоблік даної операції?

Сьогодні багато суб’єктів господарювання добровільно допомагають військовим підрозділам та зіштовхуються з питаннями, як в даній ситуації, хто є підписантом акту передачі та як провести таку операцію в обліку. Розглянемо питання.  

 

Підписанти Акту приймання-передачі

При наданні необхідної допомоги у вигляді товарів, матеріалів необхідно скласти Акт приймання-передачі, який міститиме всі необхідні реквізити первинного документа, визначені ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.4 Положення №88. Серед визначених реквізитів зазначено, що первинний документ має містити посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення.

Відповідальність, зокрема за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів (ч. 3 ст. 8 Закону про бухоблік).

Згідно з п. 2.5 Положення № 88 зазначено, що документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Крім того, повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи одержує основні засоби, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери та інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором, мають бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юридичної особи тощо.

Таким чином, робимо висновок, що Акт приймання-передачі має бути підписаний між керівником підприємства (сторона, яка передає) та командиром (начальником) військового підрозділу або уповноваженою особою, яка діє за довіреністю (сторона, яка приймає). Отже, щоб безпосередньо рядовий військовий міг підписати Акт приймання-передачі, він має бути уповноважений командиром (начальником) військового підрозділу та діяти за довіреністю (ст. 244, ст. 245 та ст. 246 ЦКУ).

 

Бухгалтерський облік передачі товарів

Приклад. Підприємство вирішило передати на користь військового підрозділу необхідні товари (бронежилети) на суму 100000,00 грн (без ПДВ).

№з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дт

Кт

1

Оплатили бронежилети для передачі для військового підрозділу

631

311

100000,00

2

Оприбуткували бронежилети, які будуть передані до військового підрозділу

281

631

100000,00

3

Передали бронежилети військовому підрозділу за Актом приймання-передачі

949

281

100000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»