• Посилання скопійовано

Погашення заборгованості за рахунок гарантії третьої особи – що в обліку?

Юрособа платник податку на прибуток і ПДВ отримала кредит під гарантію депозиту третьої особи. Погашення заборгованості відбулось за рахунок депозиту третьої особи, яка виступала гарантом погашення заборгованості. Як відобразити ці операції в обліку?

Отримання кредиту відображається в бухобліку юрособи проводкою:

  • Дт 311 Кт 501 – довгостроковий кредит;
  • Дт 311 Кт 601 – короткостроковий кредит.

Якщо на дату чергового балансу до строку погашення довгострокового кредиту залишилося менше ніж 12 календарних місяців, довгострокову заборгованість переводять до складу поточної:

  • Дт 501 Кт 611 – на суму кредиту.

Якщо погашення кредиту відбулося за рахунок гаранта (третьої особи), то юрособа стає винною гаранту, а не банку. Таким чином, потрібно відобразити заміну кредитора:

  • Дт 501, 611 чи 601 Кт 685 – на суму погашеної гарантом заборгованості.

Погашення такої заборгованості на банківський рахунок гаранту:

  • Дт 685 Кт 311 – на суму погашеної заборгованості.

Але якщо згідно з договором з гарантом юрособа боржник не погашає заборгованість, сума такої заборгованості зараховується до складу доходу:

  • Дт 685 Кт 719 – на суму заборгованості.

На податковий облік ПДВ розглядувані операції не впливають, тому що відсутня операція постачання товарів, послуг.

На податковий облік податку на прибуток розглядувані операції також не вплинуть, окрім варіанту непогашення заборгованості і включення її до складу доходів. Адже в цьому випадку фінрезультат до оподаткування збільшується (Дт 719 Кт 791), отже, і об’єкт оподаткування податком на прибуток збільшується. Причому податкових різниць тут немає. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0551
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0625
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202419
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202432
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410