• Посилання скопійовано

Введення в експлуатацію ОЗ, облікованого на субрахунку 286

Підприємство прийняло рішення продати ОЗ (складське обладнання) і перевело його за залишковою вартістю на субрахунок 286. Але протягом двох років так і не продало. Потім прийнято рішення знову використовувати це обладнання, ввівши в експлуатацію. Як відобразити в обліку повторне введення в експлуатацію?

За якою вартістю ввести в експлуатацію?

Згідно з п. 12 розд. ІІ НП(С)БО 27 у разі відмови від реалізації необоротного активу, підприємство оцінює необоротний актив, який більше не визнається як утримуваний для продажу, за нижчою з оцінок:

  1. балансовою  вартістю необоротного активу на момент його визнання як утримуваних для продажу, скоригованою на суми амортизації та переоцінки, які було б визнано за період його утримання для продажу, або
  2. вищою з оцінок: чистою вартістю реалізації необоротного активу або вартістю використання.

Сума коригування включається до інших витрат (доходів) звітного періоду.

На наш погляд, коригування включаються до субрахунку 977 «Інші витрати діяльності» чи 746 «Інші доходи».

Отже, спершу потрібно визначити:

  1. амортизацію за період перебування на субрахунку 286, за умови, аби обладнання використовувалося і амортизувалося, та скоригувати на таку амортизацію балансову вартість;
  2. чисту вартість реалізації обладнання;
  3. вартість використання.

 

Визначення амортизації та коригування балансової вартості

Нехай на момент переведення на субрахунок 286 первісна вартість обладнання 92 000 грн, нарахований знос - 12 000 грн, балансова вартість 80 000 грн. Аби обладнання і далі використовувалося, за час перебування на субрахунку 286 сума нарахованої амортизації нехай склала би, приміром, 20 000 грн. Таким чином, балансова вартість, скоригована на суму амортизації – 60 000 грн. (80 000 – 20 000).

 

Визначення чистої вартості реалізації

Чиста вартість реалізації необоротного активу - справедлива вартість необоротного активу за вирахуванням очікуваних витрат на його реалізацію (п. 4 НП(С)БО 7).

Справедлива  вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 7).

Наприклад, нехай підприємство встановило, що чиста вартість реалізації обладнання (продажна вартість за мінусом очікуваних витрат на продаж) – 70 000 грн.

 

Визначення вартості використання

Оцінка можливого використання запасів може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (п. 2.12 Методрекомендацій № 2).

Тобто, якщо підприємство має на балансі подібне обладнання, яке використовується, за вартість використання воно може взяти залишкову вартість такого обладнання, скоригованого на ступінь придатності до експлуатації обладнання, яке оцінюється.

Припустимо, що у підприємства немає такого обладнання. Тому вартість використання воно визначає в розмірі 0 грн.

 

Вибір оцінки для зарахування обладнання до складу ОЗ

Чиста вартість реалізації (70 000 грн) вища за вартість використання (0 грн), тому для порівняння беремо чисту вартість реалізації – 70 000 грн., порівнюючи її з балансовою, відкоригованою на амортизацію – 60 000 грн.

З цих двох оцінок нижчою є відкоригована балансова – 60 000 грн. Тому саме за такою оцінкою і вводимо в експлуатацію обладнання. А різницю між собівартістю на субрахунку 286 (80 000 грн) і оцінкою обладнання (60 000 грн) в розмірі 20 000 грн. (80 000 – 60 000) списуємо на субрахунок 977.

 

Якими проводками обладнання зарахувати до складу ОЗ

Згідно з нормами Інструкції №291 такої проводки як Дт 10 Кт 28 немає. Зі складу запасів зарахувати до складу ОЗ можна тільки через рахунок капітальних інвестицій – 15.

Таким чином, в розглядуваній ситуації будуть такі проведення:

  • Дт 977 Кт 286 – 20 000 грн. (списана різниця між балансовою вартістю обладнання і оцінкою для зарахування до складу ОЗ);
  • Дт 152 Кт 286 – 60 000 грн. (припинення визнання обладнання утримуваним для продажу);
  • Дт 104 Кт 152 – 60 000 грн. (введення обладнання в експлуатацію).

 

Яким документом оформити?

Припинення визнання обладнання утримуваним для продажу можна оформити Актом внутрішнього переміщення ОЗ, форма якого затверджена Наказом № 818. На підставі цього Акту проводка: Дт 152 Кт 286.

Введення в експлуатацію можна оформити Актом введення в експлуатацію ОЗ, форма якого також затверджена Наказом № 818. На підставі цього Акту проведення: Дт 104 Кт 152.

Але якщо як припинення визнання, так і введення в експлуатацію відбуваються одночасно, можна оформити одним документом – Актом введення в експлуатацію ОЗ.

В Актах наводиться і розрахунок вартості обладнання. Акти складаються комісією, призначеною керівником підприємства. Затверджені керівником Акти є підставою для записів в бухгалтерському обліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»