• Посилання скопійовано

Бухоблік та оподаткування придбаної земельної ділянки

Виробниче підприємство має у власності будівлі, виробничі приміщення, які знаходились на орендованій землі. Договір оренди розірвано та оформлено договір купівлі-продажу землі, отримано Витяг з держреєстру речових прав на нерухоме майно. Який бухгалтерський та податковий обліки придбаної земельної ділянки?

Земельна ділянка – окремий об’єкт обліку

Відповідно до пп. 5.1.1 НП(С)БО 7, земельні ділянки належать до окремої облікової групи для цілей бухобліку.

Відповідно до п. 22 НП(С)БО 7, вартість земельних ділянок не є об’єктом амортизації. Відповідно до Інструкції №291, земельні ділянки обліковуються на субрахунку 101 «Земельні ділянки».

Таким чином, придбану земельну ділянку обліковують окремо на субрахунку 101 і вона не амортизується.

Отже, бухгалтерські проведення, пов’язані з придбанням:

  • Дт 152 Кт 631 – придбана земельна ділянка;
  • Дт 152 Кт 631 – понесені витрати на оформлення земельної ділянки;
  • Дт 101 Кт 152 – зарахована земельна ділянка на баланс.

 

Податок на прибуток

Вартість витрат на придбання земельної ділянки в податковому обліку податку на прибуток не відображається. Адже така вартість не відноситься до складу витрат а відтак і не зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Оскільки земельна ділянка не амортизується, платники, які коригують фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, не застосовують щодо такої ділянки «амортизаційну» податкову різницю за ст. 138 ПКУ.

До складу витрат вартість земельної ділянки може потрапити тільки у разі продажу ділянки.

 

Земельний податок

Відповідно до пп. 270.1.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування земельним податком є земельні ділянки, які перебувають у власності.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (пп. 286.4 ПКУ).

Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (пп. «б» п. 286.1 ПКУ).

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 111.05, ЗІР: «З якої дати ЮО сплачує земельний податок у разі придбання на підставі договору купівлі-продажу орендованої нею земельної ділянки державної або комунальної власності?».

Податкова відповідає, що юридична особа, яка придбала на підставі договору купівлі-продажу орендовану нею земельну ділянку державної або комунальної власності, сплачує земельний податок з дати державної реєстрації права власності на цю земельну ділянку. До дати державної реєстрації права власності на земельну ділянку юридична особа сплачує орендну плату відповідно до договору оренди землі.

Дивимося відповідь податкової на інше питання в підкатегорії 111.06, ЗІР: «3 якої дати сплачує земельний податок ЮО до якої перейшло право власності на земельну ділянку протягом року від іншого власника (придбання земельної ділянки приватної власності за цивільно-правовою угодою, внесення до статутного фонду тощо)?».

Податкова відповідає, що юридична особа до якої перейшло право власності на земельну ділянку протягом року від іншого власника (придбання земельної ділянки приватної власності за цивільно-правовою угодою, внесення до статутного фонду тощо) сплачує земельний податок з дати держаної реєстрації права власності на цю земельну ділянку.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427