• Посилання скопійовано

Податки при продажу службового авто юрособою - платником ЄП (2%) фізособі

Юрособа на ЄП (2%) продає фізособі (сину засновника) службове авто за ціною оціночної вартості, залишковою вартістю - 0 грн (авто 2011 року). Як відобразити в бухобліку? Які особливості документування та оподаткування сторін?

Бухгалтерський облік

Згідно з вимогами НП(С)БО 27, у разі продажу об’єкта ОЗ (в розглядуваній ситуації службового авто) такий об’єкт переводять до складу запасів - необоротних активів, утримуваних для продажу, а потім продають як запаси (далі в прикладі цифри умовні):

  • Дт 131 Кт 105 – 100 000 грн (на суму нарахованої амортизації);
  • Дт 286 Кт 105 – 0 грн (на залишкову вартість. В розглядуваній ситуації така вартість 0 грн. Таким чином, на субрахунку 286 буде числитися автомобіль 1 шт. за ціною 0 грн на суму 0 грн);
  • Дт 377 Кт 712 – 50 000 грн (на суму продажу - договірну вартість, яка дорівнює оціночній);
  • Дт 712 Кт 791 – 50 000 грн (дохід від продажу віднесено на фінрезультати);
  • Дт 943 Кт 286 – 0 грн (списана собівартість проданого авто);
  • Дт 791 Кт 943 – 0 грн (собівартість реалізації списана на фінрезультати);
  • Дт 311 Кт 377 – 50 000 грн (отримана оплата від покупця).

 

Документування

Нормативними документами порядок документування для розглядуваної ситуації не встановлений. Тому конкретний варіант документування сторони обирають самостійно.

У будь-якому разі, укладається договір купівлі-продажу, у простій письмовій формі (ст. 208 ЦКУ). Нотаріальне посвідчення не вимагається. Хіба що сторони вирішать нотаріально посвідчити за власним бажанням.

Окрім договору, має бути документ, яким оформляється передача автомобіля від підприємства до фізособи. Цю операцію можна оформити Актом приймання-передачі основних засобів, форма якого затверджена Наказом №818.

 

Єдиний податок (2%)

Відповідно до пп. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

В розглядуваній ситуації залишкова вартість 0 грн. Таким чином, до складу оподатковуваного доходу включається ціна продажу автомобіля – за даними наведеного прикладу 50 000 грн.

З такої суми на дату надходження коштів нараховується ЄП – 1 000 грн (50 000 х 2%).

 

Чи повинна фізособа - покупець сплачувати якісь податки?

У разі придбання автомобіля фізособа несе витрати на придбання, а не отримує доходи. Якщо фізособа не отримує доходи, то не виникає об’єкта оподаткування ПДФО, ВЗ.

Але може виникати дохід у вигляді додаткового блага, згідно з пп. 164.2.17 ПКУ - суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Про знижку може йти мова, якщо договірна ціна автомобіля нижче ринкової. Для визначення ринкової вартості в розглядуваній ситуації, на наш погляд, можна взяти оціночну вартість.

Тому якщо автомобіль продається за оціночною ціною, знижка не виникає. Отже, і підстав для утримання ПДФО і ВЗ немає.

Інших податків в розглядуваній ситуації для фізособи не виникає.

 

Чи впливає на оподаткування, облік, документування той факт, що авто продається сину засновника?

Ні, не впливає.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410