• Посилання скопійовано

Курсові різниці інвестора при внесках до СК

ТОВ є інвестором підприємства в Казахстані. В установчому договорі внесок визначено у теньге та зафіксовано у гривнях. За умовами договору внесок може бути у євро та доларах. Проведення на суму нарахованого внеску: Дт 143 Кт 685. Оплата - Дт 685 Кт 312 (сплатили в євро). Чи нараховується кожного місяця курсова різниця на суму внеску?

Зобов’язання за внеском на балансі

Нарахований внесок відображається проведенням: Дт 143 Кт 685.

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 21, операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Таким чином, сума за цією проводкою перераховується в гривні за курсом НБУ на дату установчого договору.

 

Чи нараховувати курсові різниці?

Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів (п. 4 НП(С)БО 21).

Зобов’язання за кредитом субрахунку 685 буде погашено грошовими коштами. Отже, це монетарна стаття.

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики) (п. 8 НП(С)БО 21).

Оскільки курсові різниці визначаються за монетарними статтями в іноземній валюті, а заборгованість за внеском до статутного капіталу саме і є такою статтею, то потрібно визначати курсову різницю за субрахунком 685.

Причому така різниця визначається не кожного місяця, а на дату балансу і на дату здійснення господарської операції.

Наприклад, якщо підприємство складає фінзвітність щоквартально, то курсова різниця визначається на кінець кожного кварталу, за умови, що заборгованість не погашена. Якщо раз на рік, то на кінець року, якщо заборгованість не погашена.

Окрім того, курсова різниця визначатиметься на дату погашення заборгованості: Дт 685 Кт 312.

 

На який рахунок списувати нараховану курсову різницю?

Дивимося норми п. 8 і п. 9 НП(С)БО 21:

1. курсові різниці від перерахунку монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат) (714, 945);

2. курсові різниці, які виникають внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, відображаються  у складі додаткового капіталу (423);

3. курсові різниці, які виникають щодо дебіторської заборгованості або зобов'язань за розрахунками із господарською одиницею за межами України, погашення яких не плануються і не є ймовірними в найближчій перспективі, відображаються у складі іншого додаткового капіталу та відображаються в іншому сукупному доході (423);

4. курсові різниці від перерахунку монетарних статей про інвестиційну і фінансову діяльність відображаються у складі  інших доходів (витрат) (744, 974) (за винятком наведених в попередньому абзаці).

В даній ситуації заборгованість на субрахунку 685 належить до монетарних статей про інвестиційну діяльність. Таким чином, курсову різницю відносять на субрахунок 744 чи 974. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:226
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1011
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202429
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 733
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422