• Посилання скопійовано

Списання безнадійної заборгованості фізособи перед підприємством: якi наслiдки?

ТОВ надало поворотну фіндопомогу засновнику. Після смерті отримувача його заборгованість була успадкована спадкоємцями. Які наслідки будуть у ТОВ та у спадкоємців, якщо списати таку заборгованість після спливу строку позовної давності?

Списання заборгованості після спливу строку позовної давності – наслідки для ТОВ

Якщо за дебіторською заборгованістю спливає строк позовної давності, вона перестає бути активом і тому в бухобліку ТОВ її потрібно списати. Для списання безнадійної дебіторської заборгованості підприємства повинні створювати резерв сумівних боргів. Про нарахування цього резерву ми писали у матеріалах:

Отже, при списанні заборгованості за наданою фіндопомогою, за якою сплив строк позовної давності, у ТОВ зменшується резерв сумнівних боргів, а на суму заборгованості, яка перевищує резерв, збільшуються витрати:

Зміст операції

Дт

Кт

Сума (умовна)

Списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок раніше створеного резерву

38

377

10000

Списання безнадійної дебіторської заборгованості, якщо резерв не створювався

944

377

5000

 

Наслідків з ПДВ у ТОВ не виникає.

 

Списання заборгованості після спливу строку позовної давності – наслідки для фізособи-боржника

Відповідно до пп. 164.2.7 ПКУ, сума заборгованості платника податків за укладеними ним цивільно-правовими договорами, за якою минув строк позовної давності і яка перевищує 50% місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2022 році — 1240,50 грн), включається до складу річного оподатковуваного доходу фізособи. Отже, такі суми підлягають обкладенню ПДФО. А ось якщо заборгованість менше встановленої межі, вона до оподатковуваного доходу не потрапляє і ПДФО не обкладається. З оподатковуваної суми заборгованості фізособа зобов’язана самостійно сплатити ПДФО та ВЗ на підставі річної декларації про доходи.

Підприємству-кредитору необхідно відобразити суму списаної заборгованості в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності з ознакою:

  1. «107» — якщо сума заборгованості включається до оподатковуваного доходу;
  2. «194» — якщо сума заборгованості не обкладається ПДФО та військовим збором.

На жаль, єдиним способом уникнути сплати податків для фізособі є варіант повернення отриманої фіндопомоги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416