• Посилання скопійовано

Облік фазанів у мисливському угідді

Для відтворення популяції диких тварин мисливським господарством (неприбуткова організація) в рамках статутної діяльності придбані та випущені на волю на території мисливських угідь фазани. Як в бухгалтерському обліку відобразити операцію з придбання птахів та розміщення їх в мисливських угіддях?

Первинний облік

Відповідно до ст. 30 Закону № 1478-III користувачі мисливських угідь зобов'язані проводити первинний облік чисельності і добування мисливських тварин, вивчати їх стан та характеристики угідь і в установленому порядку подавати цю інформацію органам, які здійснюють державний облік чисельності тварин та облік їх добування, ведення державного кадастру і моніторингу тваринного світу.

Відповідно до ст. 6 Закону № 1478-III до повноважень Держлісагентства належить затвердження правил державного обліку мисливських тварин і обсягів їх добування.

Правила державного обліку розміщені на сайті Мінприроди тут, а додаток до цих правил тут.  Облік ведеться у облікових листках, картках обліку - у кількісному вигляді.

Тобто, ці Правила і додаток до них визначають особливості первинного, а не бухгалтерського обліку.

 

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 30 біологічний актив - тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди.

В додатку до цього НП(С)БО наведені приклади біологічних активів в тваринництві - основне стадо овець, великої рогатої худоби, свиней, тварини на вирощуванні і відгодівлі, риба, доросла птиця, сім’ї бджіл.

Про диких тварин там жодного слова.

На наш погляд, відображати випущених на волю фазанів на балансі господарства у складі біологічних активів немає підстав. Витрати на придбання таких фазанів відображають у складі поточних витрат діяльності мисливського господарства.

В такому разі зазначені операції в бухгалтерському обліку господарства можуть бути відображені такими проводками:

  • Дт 21 Кт 631 - придбані фазани;
  • Дт 48 Кт 69 - відображено використання коштів цільового фінансування;
  • Дт 23, 949 (обирається той рахунок витрат, на якому господарство веде облік витрат основної діяльності) Кт 21 - випущені фазани на волю;
  • Дт 69 Кт 718 - визнано дохід від цільового фінансування.

Але варто зазначити, що згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік регулювання питань методології бухобліку здійснюється Мінфіном. Тому саме Мінфін має встановити особливості обліку в розглядуваній ситуації. Отже, може бути доцільним звернутися за консультацією до Мінфіну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»