• Посилання скопійовано

Безоплатно отриманий спонсорський внесок в бухобліку політичної партії

Політична партія (неприбуткова організація) отримує спонсорські внески від третьої особи. За договором використання адреси для реєстрації місцеперебуванням юрособи не передбачена оплата. Щокварталу проводиться розрахунок суми згідно з методологією НАЗК і визначається сума спонсорського внеску. Чи відображається ця сума у бухгалтерському обліку?

Безоплатно отримані послуги в бухгалтерському обліку

Дохід визнається у разі можливості достовірно його оцінити (в грошах) при збільшенні власного капіталу, якщо (див. п. 5 НП(С)БО 15):

  1. збільшується актив або
  2. зменшується зобов'язання.

Як зазначено в п. 3 НП(С)БО 1активи — ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

А зобов'язання — заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Причому особливість послуги в тому, що вона споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (див. ч. 1 ст. 901 ЦКУ). Тобто, отримана послуга не є сама по собі активом. Таким чином, при отриманні послуги за загальним правилом актив не збільшується. Та й зобов’язання не зменшується. Тому що операція безоплатного отримання взагалі не впливає на зобов’язання.

З цього випливає, що за загальним правилом операція безоплатного отримання послуг в бухгалтерському обліку не відображається.

Хоча якщо послуга пов’язана з якимось конкретним активом, можуть виникати підстави відобразити таку послугу в бухгалтерському обліку. Наприклад, організація отримує безоплатно консультаційні послуги стосовно виробництва продукції. В такому разі вартість послуг може впливати на збільшення собівартості продукції, що відображається проводкою: Дт 23 Кт 718.

 

Методологія № 263/21

Наказом НАЗК від 18.05.2021 р. № 263/21 затверджена Методологія визначення розміру (суми) внеску на підтримку політичної партії у формі робіт, товарів або послуг.

Згідно з цією Методологією потрібно в обов’язковому порядку визначати розмір (суму) в тому числі безоплатно отриманих послуг та відображати у Звіті політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Але якщо політична партія (неприбуткова організація) відобразить безоплатно отримані послуги у Звіті політичної партії і не відобразить їх в бухобліку та у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, виникне розбіжність між даними цих звітів і даними бухобліку.

Тому з урахуванням вимог Методології № 263/21 рекомендуємо політичним партіям відображати безоплатно отримані послуги і в бухгалтерському обліку: Дт 92, 94 Кт 718. А також і у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, одночасно як у розділі доходів, так і в розділі витрат.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:269
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:106
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424