• Посилання скопійовано

Переведення операційної нерухомості до інвестиційної

ТОВ - мікропідприємство, платник податку на прибуток без різниць, має операційну нерухомість, яку щорічно переоцінює. Амортизацію з переоціненої вартості відносить на витрати. Планується здати нерухомість в оренду. Чи можна при переведенні до інвестиційної нерухомості обрати метод обліку за первісною вартістю, без врахування дооцінок?

Переоцінка

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 7, підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу.

Таким чином, якщо ТОВ визначило власною обліковою політикою кількісний показник суттєвості і необхідність переоцінки, воно проводить переоцінку на дату балансу, якщо залишкова вартість нерухомості суттєво відрізнятиметься від справедливої вартості.

Якщо переоцінка проведена, то в підсумок балансу вартість нерухомості потраплятиме фактично по справедливій вартості.

Відповідно до п. 22 НП(С)БО 7, об'єктом амортизації є вартість, яка амортизується.

Вартість, яка амортизується, - первісна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості (п. 4 НП(С)БО 7).

Тобто, амортизація нараховується на вартість об’єкта ОЗ, яка включає в тому числі і суму дооцінки.

Якщо внаслідок здійснення процедури переоцінки протягом всього періоду, коли основні засобі переоцінювалися, здійснювалася тільки дооцінка, така сума дооцінки збільшує капітал у дооцінках (субрахунок 411) (див. п. 19 НП(С)БО 7).

 

Переведення до складу інвестиційної нерухомості

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 32, підприємство на дату балансу відображає у фінансовій звітності інвестиційну нерухомість за справедливою вартістю, якщо її можна достовірно визначити, або за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення, що визнаються відповідно до НП(С)БО 28.

Тобто, облік за справедливою вартістю – це загальне правило, яке повинно обов’язково застосовуватися, якщо можна достовірно визначити справедливу вартість. І облік за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації, можливий тільки якщо підприємство не може достовірно оцінити справедливу вартість.

Але в розглядуваній ситуації підприємство здійснювало на кожну дату балансу переоцінку. Таким чином, це свідчить про те, що визначити справедливу вартість можливо. А тому підстав для обліку за первісною вартістю немає.

Проте тут ще варто врахувати, що ТОВ є мікропідприємством. А для мікропідприємств є можливість обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю без урахування зменшення корисності та переоцінки до справедливої вартості (див. п. 7 р. І НП(С)БО 25).

На цій підставі ТОВ може змінити власну облікову політику, зазначивши, що воно обліковуватиме всі свої необоротні активи за первісною вартістю.

Причому для зміни облікової політики має бути підстава. Перелік можливих підстав наведено в п. 9 НП(С)БО 6. Для розглядуваної ситуації це або зміна статутних вимог, або достовірніше відображення операцій у фінзвітності внаслідок внесення змін.

Наприклад, учасники ТОВ можуть внести зміни до статуту, визначивши облік необоротних активів тільки за первісною вартістю. Це буде підставою внести зміни до облікової політики. Або ж потрібно обгрунтувати внесення змін достовірнішим відображенням операцій у фінзвітності.

Змінена облікова політика застосовується і до всіх минулих операцій, за минулі роки (див. п. 11 НП(С)БО 6). Тобто, змінену облікову політику потрібно застосувати до всіх минулих подій з переоцінки. З цією метою потрібно відкоригувати первісну вартість нерухомості і суму зносу до початкової первісної вартості, без урахування переоцінки:

  • Дт 411 Кт 10 – на суму дооцінки первісної вартості;
  • Дт 131 Кт 411 – на суму дооцінки зносу.

Поряд з цим, варто врахувати, що на суму дооціненої первісної вартості нараховувалася амортизація. Таким чином, потрібно відкоригувати суму амортизації, яка стосується суми дооцінки первісної вартості шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року: Дт 131 Кт 44  (див. п. 12.1 НП(С)БО 6).

У зв'язку зі зміною облікової політики підприємство не має подавати уточнені декларації з податку на прибуток, бо це не передбачено ПКУ (див. також IПК ДФСУ від 01.10.2018 р. №4256/IПК/28-10-27-01-11, IПК ДФСУ від 10.09.2019 р. №103/6/99-00-07-02-02-15/IПК).

Детальніше про особливості зміни облікової політики можна почитати тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:2313
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0621
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:197
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427