• Посилання скопійовано

Добровільне страхування директора від нещасних випадків: відображення в обліку та звітності

ТОВ на загальній системі сплатило страховий платіж згідно з договором добровільного страхування від нещасних випадків в сумі 192 грн (застрахована особа - директор). Строк договору – рік з 01.11.2021 р., загальна сума - 2304 грн. Які податки слід сплачувати та в який термін? Якими проведеннями відображається ця операція в обліку? Як відобразити в звітності?

Згідно з пп. 164.2.16 ПКУ вартість страхового поліса, придбаного підприємством для найманих працівників включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу працівника.

Враховуючи, що оплата роботодавцем страхового полiса на користь найманого працiвника є доходом в негрошовiй формi, то пiд час нарахування доходу застосовується натуральний коефiцiєнт вiдповiдно до пп. 164.5 ПКУ. Iз вартості страхового полісу також сплачується вiйськовий збiр, але без застосування натурального коефіцієнта.

ПДФО сплачується до бюджету протягом 3 банківських днів після дня нарахування такого податку (пп. 168.1.4 ПКУ).

Тобто, суми нарахованого податку сплачуються протягом трьох днів в місяці їх нарахування  та відображаються у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за той місяць кварталу, на який припадає нарахування такого податку.

Дохід у вигляді сплаченого страхового поліса відображається у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності з ознакою доходу «125». У графах 3а і 3 проставляється дохід у вигляді страхових внесків, сплачених роботодавцем за найманого працівника з урахуванням застосованого коефіцієнта за звітний період, у графах 4а - відображається сума ПДФО, утриманого з доходу і 4 — фактична сума ПДФО, перерахованого до бюджету, а у графах 5а - відображається сума ВЗ, утриманого з доходу (без натурального коефіцієнта), і у 5 — фактична сума ВЗ, перерахованого до бюджету.

Отже, доходом працівника є саме страховий платіж, тому у звітному періоді його сплати у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності показують дохід у розмірі всієї суми сплаченого платежу.

Сума внескiв роботодавця згiдно з договорами добровiльного страхування (забезпечення) працiвникiв i членiв їхнiх сiмей вiдповiдно до п. 2.3.4 Iнструкцiї №5 включається до фонду оплати працi .Отже, ці суми відображаються як зарплата  на рахунку 661, а витрати на рахунках за напрямком, де працюють застраховані співробітники 92,93 тощо. Указані суми  включаються  до  фонду  оплати  праці  в  тому місяці,  коли провадяться перерахунки страховій компанії. Вiдповiдно, сума внесків також є об'єктом для нарахування ЄСВ,тому  у Додатку Д1 об’єднаної звітності вона відображається у складі  заробітної плати  одним рядком.

 Якщо страховий поліс надається працівнику, то ПДФО та ВЗ надалі утримуються з його заробітної плати. Зауважимо, що податки із доходу працівників, повинні утримуватися з його ж доходів, та не повинні бути витратами самого підприємства, адже суми податків мають бути утримані з доходу та за його рахунок згідно з пп. 168.1.1 ПКУ. В іншому випадку (тобто у разі сплати податків за рахунок коштів підприємства) податківці вважають, що така фізособа отримує додаткове благо у вигляді сплаченого податкового зобов’язання замість неї (підкатегорія 103.02, «ЗІР»).

Зобов'язання щодо страхових платежів за договорами добровільного  страхування відображаються на субрахунку 654. Відповідно до Інструкції № 291 на субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством. Тому оплата страхових внесків проводиться саме за рах. 654: Дт 654 Кт 311.

Як правило, страхові платежі за договором добровільного страхування вносять наперед авансом на місяць, квартал або одноразово з розрахунку річної суми страховки. Тому їх спочатку відображають на рахунку 39, а потім щомісячно списують на рахунки відповідних витрат (23, 91 – 93, 949).

 

Приклад. ТОВ сплатило у жовтні страховий платіж  192 грн за листопад за договором добровільного страхування від нещасних випадків за директора (строк дії договору – рік з 01.11.2021 р., загальна сума платежів - 2304 грн). Бухоблік та оподаткування наведено в таблиці.

з/п

Зміст господарської  операції

 

    Дт

 

 Кт

 

Сума, грн.

1.

Перераховано страховий внесок за листопад страховій компанії

654

311

192,00

2.

Нарахування доходу працівника у вигляді сплачених страхових внесків у жовтні

39

661

192,00

3.

Утримано ПДФО щодо доходу у вигляді внеску  із зарплати працівника

ПДФО=192 х 1,2195 х18% = 42,15

661

641

42,15

4.

Утримано  ВЗ  192 х 1,5% = 2,88

661

642

2.88

5.

Нараховано ЄСВ  192 х 22% = 42,24

92

651

42,24

6.

Перераховано ПДФО

641

311

42,15

7.

Перераховано ВЗ

642

311

2,88

8.

Визнання витрат на страхування у листопаді

92

661

39

654

192,00

192,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:198
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1516
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0213