• Посилання скопійовано

Облік процентних позик від позичальника – резидента

Підприємство отримало процентну позику від небанківської фінустанови – резидента України. Як обліковувати таку позику і чи збільшують нараховані проценти прибуток до оподаткування?

У позичальника отримана сума позики від небанківської фінустанови, якщо її надано терміном до року, відображається як розрахунки з іншими кредиторами за кредитом субрахунка 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» з дебетом субрахунка 311.

У разі якщо термін повернення позикових коштів становить більше року, то таку заборгованість слід відобразити за кредитом субрахунка 505 «Інші довгострокові позики в національній валюті». Якщо до погашення довгострокової позики залишається рік, то така заборгованість переводиться до поточної на субрахунок 611 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в національній валюті». Така операція здійснюється проведенням за дебетом 505 та кредитом 611.

Якщо договором позики передбачено нарахування процентів, то розрахунки за нарахованими процентами відображають за кредитом субрахунка 684 «Розрахунки за нарахованими процентами» та відносять до дебету субрахунка 951 «Відсотки за кредит», де ведеться облік витрат, пов'язаних із затратами із залученням позикового капіталу. Сплата відсотків відображається проведенням у дебет 684 з кредитом рахунка 311.

Нарахування процентів треба здійснювати за датою, прописаною в договорі. Наприклад, якщо за договором проценти нараховуються щомісячно кожного 25 числа, то й в обліку їх слід нараховувати саме кожного 25 числа.

Операції, що вказані у запитанні, відображаються в обліку так:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Отримання позикових коштів на три  роки

311

505

2000000,00

Нарахування відсотків за певний період (період визначається за умовами кредитного договору, сума умовна)

951

684

5500,00

Сплата раніше нарахованих процентів

684

311

5500,00

Перекласифікація залишку довгострокової заборгованості в короткострокову, якщо його строк погашення стає раніше, ніж 12 місяців з дати балансу (сума умовна)

505

611

90000,00

Отримання позикових коштів на дев’ять місяців

311

685

150000,00

Податкові різниці щодо боргових зобов’язань розраховуються тільки в тому разі, якщо проценти нараховані на користь нерезидента. Докладніше про це ми писали тут, тут та тут.

Якщо проценти нараховані на користь резидента, фінрезультат у позичальника не коригується, нараховані проценти включаються до витрат за загальними правилами.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»