• Посилання скопійовано

Чи зменшується нарахована амортизація при ремонті одного з поверхів будівлі?

ФОП на загальній системі оподаткування здає в оренду офіси у триповерховій будівлі. До складу витрат відноситься сума амортизації будівлі. У 2021 році на третьому поверсі здійснюється ремонт. Чи потрібно зменшувати нараховану амортизацію на відповідну частину приміщення, що ремонтується і не надається в оренду?

Згідно з пп. 177.4.6 ПКУ підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. Амортизації підлягають:

  • витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;
  • витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

При цьому, відповідно до пп. 177.4.7 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об’єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об’єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом (пп. 177.4.8 ПКУ).

Амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів та нематеріальних активів, самостійно установленого фізичною особою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об’єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Хоча, НП(С)БО 7 і передбачено для застосування лише юрособами, але з наведеної у ньому інформації ми можемо зробити певні висновки щодо того, з якою деталізацією необхідно визнавати об’єкт ОЗ. Об'єкт основних засобів - це:

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; 
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством. 

Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів.

В даному випадку одним об’єктом ОЗ доцільно визнавати безпосередньо всю будівлю загалом, яка належить підприємцю і має, зокрема один фундамент. Крім того, право власності за реєстраційними документами належить підприємцю загалом на будівлю, а не на окремі її частини або поверхи. Тобто, амортизації підлягає вся вартість будівлі загалом, що використовується у господарській діяльності, як один об’єкт основних засобів (незалежно від того, що певні приміщення або частини такої будівлі можуть тимчасово не використовуватись безпосередньо у господарській діяльності платника податків). Достатньо лише того факту, що будівля використовується у господарській діяльності загалом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»