• Посилання скопійовано

Заборгованість за фіндопомогою померлого працівника

Помер працівник підприємства (яке є платником податку на прибуток), на балансі залишилася заборгованість за неповерненою поворотною фіндопомогою. Яка доля цієї фіндопомоги?

Відповідно до ст. 1218 ЦКУ до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1281 ЦКУ:

  1. Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.
  2. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.
  3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.
  4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Таким чином, заборгованість за фіндопомогою мають відшкодувати спадкоємці померлого працівника. Тобто, боржниками за заборгованістю стають спадкоємці.

 

Списання боргу до закінчення строку позовної давності

Якщо до закінчення строку позовної давності підприємство вирішить простити цей борг фізособі спадкоємцю, сума боргу підлягатиме оподаткуванню ПДФО і ВЗ, якщо вона перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, в якому прощено борг. У 2021 році така сума становить 1500 грн.

Про особливості оподаткування прощеного боргу до закінчення строку позовної давності ми детально писали, приміром, тут.

Про відображення списаного боргу в додатку 4ДФ до Розрахунку ми писали тут.

В бухгалтерському обліку сума списаного боргу списується на субрахунок 944.

В податковому обліку фінрезультат до оподаткування збільшується на суму витрат від списання боргу (див. пп. 139.2.1 ПКУ). Поряд з цим немає підстав зменшити фінрезультат до оподаткування на суму такого боргу відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ. Тому що така допомога не відповідає ознакам безнадійної заборгованості за п. 14.1.11 ПКУ.

 

Списання боргу, за яким минув строк позовної давності

Якщо сума боргу перевищує суму, що становить 50 % місячного прожиткового мінімуму, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (1 135 грн), така сума включається до оподатковуваного доходу фізособи (у нашій ситуації спадкоємця), згідно з пп. 164.2.7 ПКУ. Причому фізична особа самостійно сплачує ПДФО і ВЗ з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації.

Якщо не перевищує зазначену суму, оподаткуванню не підлягає.

Сума списаного боргу, яка не перевищує зазначену граничну суму, відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку з ознакою доходу «194», а яка перевищує – з ознакою доходу «107».

В бухгалтерському обліку сума списаного боргу списується на субрахунок 944.

В податковому обліку фінрезультат до оподаткування збільшується на суму витрат від списання боргу (див. пп. 139.2.1 ПКУ). Поряд зменшується фінрезультат до оподаткування на суму такого боргу відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ. Тому що така допомога відповідає ознакам безнадійної заборгованості за п. 14.1.11 ПКУ.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202412
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202460
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442