• Посилання скопійовано

Знесення будівлі: як облікувати?

ТОВ - платник податку на прибуток і ПДВ придбав з метою знесення і нового будівництва занедбану комерційну будівлю, оприбуткувавши її на субрахунку 152. Будівлю знесли і на тому місці побудовано житловий будинок. Як в обліку списати знесену будівлю?

Бухгалтерський облік

Оскільки мета придбання – нове будівництво, то і вартість придбаного є елементом собівартості нового будівництва. Самостійного значення, як об’єкт необоротних активів (ОЗ), така будівля не має. Тобто, вартість придбаної занедбаної комерційної будівлі має включатися до собівартості будівництва житлового будинку.

Таким чином, вартість придбаної будівлі списується на той бухгалтерський рахунок, на якому ведуть облік витрат на нове будівництво. Це може бути субрахунок 151 чи рахунок 23.

Таким чином, якщо ТОВ придбану будівлю оприбуткувало на субрахунку 152, її потрібно списати на рахунок, де ведуть облік витрат нового будівництва, тобто, на 151 чи 23.

Оскільки знесення будівлі також пов’язане з новим будівництвом, витрати на знесення, як і вартість самої будівлі, включають до собівартості нового будівництва, на 151 чи 23.

Якщо при знесенні будівлі отримуватимуться придатні для подальшого використання в господарській діяльності матеріали, їх ставлять на баланс. 

Оцінити матеріали можна за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (див. п. 2.12, п. 2.13 Методрекомендацій №2). 

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

В контексті розглядуваної ситуації матеріали можна оцінити за ціною, за якою їх можна продати на сторону.

Оприбуткування матеріалів відображають бухгалтерським проведенням: Дт 205, 209 Кт 151, 23.

Тобто, на вартість оприбуткованих матеріалів зменшується собівартість нового будівництва.

 

Податок на прибуток

Придбана занедбана будівля не відображається в складі ОЗ. Її вартість відноситься на собівартість нового будівництва. 

Якщо нова побудована будівля буде поставлена на баланс ТОВ і амортизуватиметься, на вартість такої амортизації буде зменшуватися фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо нова побудована будівля продаватиметься на сторону, її собівартість також зменшить фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Податкових коригувань, пов’язаних із знесенням придбаної будівлі, немає.

 

ПДВ

Придбана занедбана будівля придбана з метою нового будівництва. Її вартість включається до собівартості нового будівництва. Тобто, будівля придбана для використання у господарській діяльності і використовується в такій діяльності.

Тому, на наш погляд, немає підстав для нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Але припускаємо, що податкова може мати іншу думку. За формальними ознаками придбана будівля. Основне її призначення – використання як будівлі. Якщо вона не використовується як будівля, а розбирається, податкова може це розцінити як використання в негосподарській діяльності і на цій підставі вважати необхідним нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Щоправда, згідно з пп. 189.9 ПКУ ПДВ не нараховуються у разі ліквідації ОЗ, якщо є документ про розбирання. Але придбана будівля не призначалася для використання як ОЗ. Тому, на наш погляд, немає підстав застосовувати цю норму в розглядуваній ситуації.

Для уникнення непорозумінь з податковою ТОВ може отримати для себе індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:193
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1510
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:087
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:152
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:028