• Посилання скопійовано

Імпорт авторських прав: облік та оподаткування

Підприємство купує в Індії авторські права на книгу, які будуть отримані через інтернет. Чи сплачується митний збір, ПДВ? Які особливості бухгалтерського обліку?

Ввізне мито

В даній ситуації не сплачується, тому що з точки зору ПКУ авторські права є послугами. Митний збір сплачується при ввезенні товарів на митну територію України, а послуги через митний кордон не перевозяться (див. ст. 272 МКУ).

 

ПДВ

Якщо платіж є роялті

Якщо придбані авторські права не передбачають можливість їх продати або здійснити відчуження в інший спосіб, оплата за такі права згідно з пп. 14.1.225 ПКУ буде відноситися до роялті. Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ, операції виплати роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування. Тому питання сплати ПДВ не виникає.

 

Якщо платіж не є роялті

Якщо придбані авторські права передбачають можливість їх відчуження, така оплата не буде вважатись роялті (пп. 14.1.225 ПКУ). Об’єктом оподаткування ПДВ є в тому числі операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Місцем постачання послуг за використання об'єктів права інтелектуальної власності є місце реєстрації отримувача послуг суб’єктом господарювання (пп. «а» пп. 186.3 ПКУ).

Оскільки підприємство, отримувач авторських прав, знаходиться на митній території України, то і місце постачання на території України, а відтак, такі послуг за загальним правилом оподатковуються ПДВ.

Про особливості нарахування такого ПДВ, складання ПН ми писали тут та тут.

 

Податок на репатріацію

Цей податок утримується в разі, якщо підприємство резидент сплачує нерезиденту дохід у вигляді роялті (пп. «в» пп. 141.4.1 ПКУ).

Особливості розрахунку і сплати податку на репатріацію ми розглядали тут.

Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною і країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу й надав резиденту довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Детальніше про застосування цього правила наприклад тут і тут.

Якщо платіж за придбане авторське право не є роялті, податок на репатріацію, на наш погляд, не сплачується.

 

Бухгалтерський облік

Придбані авторські права обліковуються у складі нематеріальних активів згідно з нормами НП(С)БО 8.

Детально бухоблік нематеріальних активів ми розглядали тут.

 ***

Читайте також: Авторське право

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416