• Посилання скопійовано

Майно в орендованій нерухомості: як облікувати?

Підприємство орендувало нерухомість (будиночки для відпочинку). Тепер її облаштовує, закуповуючи подушки, ковдри, комплекти постільної білизни, унітази, водонагрівачі. Як обліковувати такі речі?

Подушки, ковдри, комплекти постільної білизни

Це все окремі об’єкти обліку, які тому і обліковують окремо – у складі:

  1. ОЗ (основних засобів);
  2. МНМА (малоцінних необоротних матеріальних активів) чи
  3. МШП (малоцінних та швидкозношуваних предметів).

 

МШП

Це предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року (див. п. 6 НП(С)БО 9). Причому незалежно від вартості. Придбані МШП зараховують на субрахунок 22.

При передачі таких предметів в експлуатацію вони списуються з балансу (Дт 23, 91 тощо Кт 22) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання (п. 23 НП(С)БО 9).

Тобто, облік ведуть у відомостях аналітичного обліку, тільки в кількісному вигляді.

Після того, як МШП стали непридатні, їх списують з аналітичного обліку за актами списання, в загальному порядку.

 

МНМА

Якщо строк служби більше року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, і вартість предметів не перевищує встановленої підприємством вартісної межі предметів, які входять до МНМА, такі предмети обліковують у складі МНМА (див. п. 4, п. 5.2 НП(С)БО 7).

Наприклад, підприємство встановило вартісну межу в розмірі 20 000 грн. Тоді якщо, наприклад, подушки придбали за ціною 500 грн і строк їх служби встановили 8 років, такі подушки обліковуватимуть у складі МНМА.

Придбані МНМА зараховують спершу до складу капітальних інвестицій: Дт 153 Кт 631. Передані в експлуатацію МНМА зараховують на баланс: Дт 112 Кт 153. Поряд з цим, нараховується амортизація: Дт 23, 91 тощо Кт 132.

Амортизація МНМА може нараховуватися за одним з таких методів (див. п. 27 НП(С)БО 7):

  • прямолінійним методом;
  • виробничим методом;
  • у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50% вартості, яка амортизується, у місяці  їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом;
  • в першому місяці використання об'єкта 100% його вартості.

 

ОЗ

Якщо строк служби більше року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, і вартість предметів перевищує встановлену підприємством вартісну межу предметів, які входять до МНМА, такі предметі обліковують у складі ОЗ (див. п. 4, п. 5.2 НП(С)БО 7). Придбані ОЗ зараховують спершу до складу капітальних інвестицій: Дт 152 Кт 631. Передані в експлуатацію ОЗ зараховують на баланс: Дт 106 «Інструменти, прилади та інвентар» Кт 152. З точки зору класифікації подушки, ковдри, комплекти постільної білизни є інвентарем. Амортизація на такі об’єкти нараховується в загальному порядку: Дт 23, 91 тощо Кт 131.

 

Як визначити строк служби?

Кожне підприємство визначає строк служби самостійно. Це очікуваний підприємством строк використання відповідних предметів.

Визначаючи строк служби, підприємство може орієнтуватися на строки служби подібних предметів, встановлені для різноманітних бюджетних організацій – див., наприклад:

 

Унітази, водонагрівачі

Придбані унітази, водонагрівачі обліковують у складі запасів: Дт 209 Кт 631.

Ці предмети підприємство, вочевидь, встановлюватиме в орендованому приміщенні. Таким чином, підприємство орендар буде ремонтувати орендоване приміщення.

Згідно з ч. 1 ст. 776 ЦКУ, поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Тобто, за загальним правилом, такий ремонт має здійснювати орендар, якщо інше не встановлено договором.

Поряд з цим, договором оренди можуть передбачатися особливості здійснення ремонтних робіт.

Відповідно до п. 15 НП(С)БО 7, витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта в робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат.

Таким чином, за загальним правилом, витрати на ремонт орендованого майна, включаючи вартість встановлених унітазів, водонагрівачів списують на витрати: Дт 23, 91 тощо Кт 209.

Але з нашої точки зору, оскільки ці витрати стосуватимуться отриманню доходів протягом певного періоду (кількох років), доречно їх віднести на рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів». А потім протягом такого періоду списувати пропорційно на витрати: Дт 23, 91 тощо Кт 39.

Окрім того, на наш погляд, підприємство може сформувати окремі облікові об’єкти, наприклад, «Унітаз», «Водонагрівач» тощо. Первісна вартість таких об’єктів включатиме як вартість, відповідно, унітазу та водонагрівачів, так і витрати з їх встановлення. Обліковують такі об’єкти в порядку, який ми описали вище для ОЗ і МНМА.

Після закінчення строку оренди нерухомості зазначені об’єкти, як такі, що належать підприємству орендарю, потрібно буде вилучити зі складу орендованої нерухомості. Або вони передаються орендодавцеві в порядку, встановленому договором оренди (безоплатно чи за плату).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442