• Посилання скопійовано

Безоплатний експорт обладнання: як вести бухоблік та чи буде валютний нагляд?

Рік тому підприємство отримало обладнання від нерезидента на безоплатній основі. Обладнання було оприбутковане як ОЗ, і на нього нараховувалась амортизація. Тепер прийнято рішення про повернення цього обладнання нерезиденту. Який буде бухоблік цієї операції? Чи підлягає вона валютному нагляду?

Нагадаємо, що при оприбуткуванні таких ОЗ необхідно було визнати збільшення додаткового капіталу при оприбуткуванні ОЗ, при цьому рахунок 15 зазвичай не застосовується, тому що підприємство не понесло витрат на придбання ОЗ (Дт 104 Кт 424). Втім, не було б помилкою і застосування рахунку 15 в даному випадку: Дт 152 Кт 424 на момент отримання, потім Дт 104 Кт 152 на момент введення в експлуатацію.

ОЗ оприбутковуються за справедливою (ринковою) вартістю (п. 10 НП(С)БО 7). До первісної вартості ОЗ треба додавати суму ПДВ, що не відшкодовується підприємству, і вартість послуг брокера – за їх наявності (п. 8 НП(С)БО 7). Ці витрати вже повинні пройти через рахунок 15, оскільки підприємство понесло ці додаткові витрати: Дт 152 Кт 377, 631 та Дт 10 Кт 152.

Далі, протягом сроку експлуатації ОЗ первісна вартість цих ОЗ амортизується протягом строку та за методом, які обираються для них за загальними правилами. Нарахування амортизації відображається записом Д-т 23, 91, 92 та ін. К-т 131, у бухобліку одночасно визнається дохід у сумі, пропорційній до нарахованої амортизації (Д-т 424 К-т 745).

При поверненні ОЗ треба буде вивести ці об’єкти з експлуатації і обліковувати їх на субрахунку 286 "Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу" відповідно до НП(С)БО 27. Повернення нерезиденту ОЗ, що були в експлуатації, відбувається в митному режимі експорту.

В бухобліку при безоплатному експорті не виникає доходу, а замість витрат зменшується розмір додаткового капіталу на недоамортизовану частину вартості ОЗ.

 У бухобліку безоплатне передання ОЗ нерезиденту відображається так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відображено переведення ОЗ до групи необоротних активів, утримуваних для продажу, в сумі залишкової вартості

286

104

70000

Списано нарахований знос

131

104

30000

Списано вартість ОЗ з рах. 286 одночасно зі зменшенням додаткового капіталу

424

286

70000

Документальне оформлення безоплатного передання ОЗ – стандартне. У випадку роботи з нерезидентом це буде контракт (договір) про таке передання, видаткова накладна або акт приймання-передачі ОЗ, митна декларація на експорт. Також будуть у наявності транспортні документи залежно від виду транспорту – CMR, залізнична або авіаційна накладна тощо.

 

ПЗ з ПДВ при безоплатному експорті

Операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту за пп. «а» пп. 195.1.1 ПКУ оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

Платник ПДВ складає одну ПН на суму безоплатного постачання (експорту) за ставкою 0%. Детальніше про це ми писали тут.

 

Чи необхідно нараховувати зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ на вартість безоплатно експортованого ОЗ?

Відповідно до норм пп. «г» пп. 198.5 ПКУ компенсуюче ПДВ нараховують в тому числі за товарами, придбаними з ПДВ, якщо такі товари починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Оскільки при поверненні ОЗ нерезиденту не передбачається оплати, то, на наш погляд, платник ПДВ повинен нарахувати зобов’язання з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ – оскільки від безоплатного вивезення таких ОЗ не буде отримано доходу.

База оподаткування – залишкова вартість ОЗ (тобто та сума, що перенесена на субрах. 281) згідно з пп. 189.1 ПКУ.

 

Валютний нагляд в разі безоплатного експорту ОЗ

Документом, який підтверджує митну вартість товарів, які не є об’єктом купівлі-продажу, в даному випадку буде рахунок-проформа (пп. 3 ч. 2 ст. 53 МКУ). У цьому рахунку краще зафіксувати, що ця вартість зазначена тільки для митних цілей, з вказівкою на безоплатний характер договору.

Операція з безоплатного експорту не підлягає валютному нагляду.  Валютний нагляд банки здійснюють лише за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів резидента, які передбачають розрахунки в грошовій формі, що здійснюються через цей банк (п. 5 розд. ІІ Інструкції №7). У нашому випадку жодних розрахунків у грошовій формі немає, тому що ОЗ передаються безоплатно. Отже, валютний нагляд за такою операцією не здійснюється. Таким чином, 365-денний строк, передбачений у п. 21 розд. ІІ Положення №5, при безоплатному експорті не починається, тому що грошових розрахунків не передбачається.

Крім цього, зауважимо, що валютному нагляду не підлягають операції, сума яких не перевищує розмір, передбачений ст. 20 Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (незначна сума) – див. п. 22 розділу ІІ Положення №5. Зараз така сума складає 400 тис. грн. Отже, якщо митна вартість обладнання не перевищує 400 тис грн, валютному нагляду така операція не підлягає, навіть якщо вона була б оплатною.

 ***

Читайте також: Безоплатний експорт: як складати ПН?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410