• Посилання скопійовано

Визнання грошових зобов’язань за ППР в бухобліку

Платник податку на прибуток погоджкється з висновками, зазначеними в акті податкової перевірки, і не збирається оскаржувати ППР. Грошові зобов’язання за актом перевірки в бухобліку потрібно відобразити за датою отримання ППР чи після закінчення 10 календарних днів, що настають за днем отримання ППР?

Контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо сума грошового зобов’язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до ст. 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян) або якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено один із фактів передбанених ст. 58 ПКУ.

Згідно з пп. 57.3 ПКУ, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у пп. 54.3.1-54.3.6 ПКУ, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Таким чином, якщо платник погоджується із висновками, зазначеними в акті перевірки, і не збирається оскаржити ППР, то грошові зобов’язання за актом відображаються в обліку після закінчення 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР. А доти, такі зобов’язання вважаються неузгодженими і в обліку підприємства не відображаються.

Відповідно до ст. 4 Закону про бухоблік, витрати відображаються в бухобліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати сплати грошових коштів. 

Тобто, витрати виникають за фактом отримання ППР, а визнане грошове зобов'язання за ППР потрібно сплати протягом 10 робочих днів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»