• Посилання скопійовано

Облік готівки, яка приймається ігровим автоматом ФОПа-«єдинника»

ФОП на ЄП групи ІІІ (5%) приймає готівку через ігровий автомат. Документ клієнтам про приймання готівки не видається. Автомат має лічильник, який фіксує кількість ігор. Як обліковувати таку готівку? Чи потрібен РРО?

РРО

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, автомат з продажу товарів (послуг) - РРО, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості, та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

Оскільки ігровий автомат в розглядуваній нами ситуації в автоматичному режимі отримує готівку і надає послуги, він є автоматом з продажу послуг, а тому на нього мають поширюватися всі вимоги Закону про РРО.

Такий автомат повинен мати вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор - РРО, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій (ст. 2 Закону про РРО).

Суб’єкти господарювання, які використовують автомати, повинні подавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або в пам’яті модемів, які до них приєднані (п. 7 ст. 3 Закону про РРО).

З наведеного випливає, що використовувати автомат, який не має вбудованого електронного контрольно-касового реєстратора, є порушенням вимог Закону про РРО.

За непроведення розрахункових операцій через РРО до 01.01.2022 р. штраф становить:

  • 10% вартості проданих послуг – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих послуг – за кожне наступне порушення.

З 01.01.2022 року штаф становитиме, відповідно, 100% і 150% вартості проданих послуг.

Але поки що, а саме до 01.01.2022 р. РРО може не застосовуватися тими ФОП на ЄП, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (п. 61 підр. 10 розд. ХХ ПКУ). Мінзарплата станом на 01.01.2021 р. становить 6 000 грн. Отже, дохід не має перевищувати 1 320 000 грн (220 х 6 000).

Причому з 01.01.2022 р. застосування РРО для ФОП-«єдинників» буде обов’язковим, незалежно від обсягу доходу. Звісно, якщо не будуть знову внесені якісь зміни стосовно цього питання.

 

Як оприбутковувати готівку, отриману ігровим автоматом

Відповідно до п. 11 Положення №148, оприбуткування та облік ФОП отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат/у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ.

Відповідно до пп. 296.1 ПКУ, ФОП - платники ЄП першої і другої груп та платники ЄП третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Тобто, отримані протягом місяця доходи потрібно записати у Книзі обліку доходів, які ведуться ФОП у довільній формі.

Відображення отриманих доходів в книзі і буде вважатися оприбуткуванням готівки. Причому законодавство не регламентує процедуру оприбуткування – яким чином потрібно її оформляти тощо.

Тому таку процедуру ФОП визначає самостійно.

Наприклад, якщо автомат не фіскалізовано, процедуру вилучення готівки ФОП може оформляти актом вилучення готівки з автомату. В акті зазначати дату вилучення, суму вилученої готівки, підтверджуючи власним підписом ФОП чи відповідального працівника. Додатково може застосовуватися фото-фіксація процесу вилучення (за бажанням ФОПа). На підставі такого акту і здійснюється запис до Книги.

Але якщо автомат фіскалізовано, записи до Книги здійснюватимуться кожного дня на підставі Z-звіту або щоденних підсумків операцій, навіть якщо готівка з автомата і не вилучалася. У такому разі, якщо додатково відобразити в Книзі вилучену на підставі Акта готівку, дані про доходи будуть задвоєні. Поряд з цим, відобразити вилучену готівку в Книзі потрібно, щоб виконати норми Положення №148. Тому можна вилучену готівку записати до Книги, а потім відняти суму, яка раніше вже відображена у складі доходу на підставі Z-звіту або щоденних підсумків операцій.

 

Податковий облік (ЄП)

Відповідно до пп. 292.7 ПКУ, у разі здійснення торгівлі товарами або послугами з використанням торговельних автоматів чи іншого подібного обладнання, що не передбачає наявності РРО та/або ПРРО, датою отримання доходу вважається дата вилучення з таких торговельних апаратів та/або подібного обладнання грошової виручки.

Звісно, що якщо автомат буде фіскалізовано і обладнано РРО, дохід в книзі обліку доходів потрібно буде відображати кожного дня на підставі Z-звіту або щоденних підсумків операцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442