• Посилання скопійовано

Спільна діяльність з вирощування сільгосппродукції: податки та облік

ФГ (платник ПДВ, ЄП групи 4), оператор СД, згідно з договором СД вносить до спільної діяльності роботу власної сільгосптехніки, насіння, роботу працівників тощо. Комунальне підприємство вносить право використання земельних ділянок. За договором доходи діяльності розподіляються між сторонами 75% ФГ, 75% - підприємству. Які податки та облік ФГ?

ПДВ

Передача товарів, робіт, послуг на баланс СД відноситься до операцій постачання (пп. «г» пп. 14.1.185, пп. «г» пп. 14.1.191, пп. 196.1.7 ПКУ).

А тому в загальному порядку, передаючи на баланс СД товари, роботи, послуги, платник ПДВ має нарахувати ПДВ.

У даній ситуації оператором СД (особою, яка веде облік СД) є ФГ, тому ФГ веде окремий облік СД. Якщо ФГ, як платник ПДВ, передає на баланс СД (а по суті – передає сам собі, але за даними обліку зі свого балансу на баланс СД) товари, послуги, він нараховує ПДВ, складає ПН. Детальніше про ПДВ можна почитати тут та тут.

 

Щодо СД, як окремого платника ПДВ

Детально цей момент розглянуто у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.02, ЗІР: «Чи зобов’язана реєструватися платником ПДВ особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи?».

Відповідь така: якщо СД, як окрема особа, здійснює операції постачання товарів, послуг, і загальна сума від здійснення таких операцій постачання нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), то особа, що веде облік результатів діяльності за договором про СД, має в обов’язковому порядку зареєструватися платником ПДВ як окрема особа в межах СД. Підстава – пп. 181.1 ПКУ.

Поряд з цим, така особа може зареєструватися в добровільному порядку за пп. 182.1 ПКУ.

Наприклад, за договором СД буде вирощена сільгосппродукція, яка буде продаватися з балансу СД, або передаватися на баланс учасників СД. Так от така передача або продаж є операцією постачання. Якщо обсяг таких операцій протягом 12 місяців перевищить 1 млн грн, СД в обов’язковому порядку реєструється платником ПДВ.

Але СД можна з початку укладення договору зареєструвати платником ПДВ в добровільному порядку. Тоді СД, як окремий платник ПДВ, матиме право на ПК за товарами, послугами, отриманими від учасників платників ПДВ.

Наприклад, ФГ передало на баланс СД послуги, нарахувавши ПДВ. А СД, отримавши ці послуги, має право відобразити ПК, якщо буде платником ПДВ.

 

ЄП групи 4

Операції, здійснені в рамках СД, на оподаткування ЄП групи 4 не впливають.

Поряд з цим, доходи від продажу сільгосппродукції, вирощеної в рамках СД, не відносяться до доходів від продажу власновирощеної сільгосппродукції при розрахунку частки сільгосптоваровиробництва. Відтак, якщо розмір таких доходів у загальному розмірі отриманого протягом року доходів перевищує 25%, наступного року платник ЄП групи 4 повинен буде перейти на іншу систему оподаткування.

Детальніше про цей аспект ми писали тут та тут.

 

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку СД визначені п. 19 – п. 23 НП(С)БО 12, деталізовані в Методрекомендаціях №1873.

Частково про облік ми писали тут, тут.

Тезисно основні положення обліку СД.

Оператор СД веде облік СД окремо від результатів власної діяльності. Він складає окремий фінзвіт за такою діяльністю.

Передачу товарів, послуг на баланс СД в обліку учасника (наприклад, ФГ) відображається як звичайний продаж, наприклад:

  • Дт 377 Кт 703 – надані послуги з оранки ділянок;
  • Дт 703 Кт 641 – нараховане ПЗ з ПДВ;
  • Дт 703 Кт 66 – дохід від продажу в розмірі частки, яка належить ФГ (за даними нашої ситуації – 75%);
  • Дт 703 Кт 791 – дохід від продажу в розмірі частки, яка належить іншому учаснику (за даними нашої ситуації – 25%) віднесено на фінрезультати;
  • Дт 903 Кт 23 – списана собівартість наданих послуг;
  • Дт 791 Кт 903 – собівартість реалізації віднесено на фінрезультати;
  • ДТ 69 Кт 791 – 75% доходу віднесено на фінрезультати в періоді продажу СД вирощеної сільгосппродукції чи продажу такої продукції ФГ, яку він отримав від СД.

А в обліку СД (який веде окремо від власної діяльності оператор – ФГ):

  • Дт 23 Кт 685 – отримані послуги з оранки (разом з ПДВ, якщо СД не є окремим платником ПДВ);
  • Дт 641 Кт 685 – ПК з ПДВ, якщо СД є окремим платником ПДВ.

Надалі в обліку СД в загальному порядку відображається оприбуткування вирощеної сільгосппродукції, її продаж на сторону.

Якщо вся вирощена сільгосппродукція передається учасникам, то вона передається в розмірі пропорційно вкладам сторін.

Наприклад, якщо вартість переданого комунальним підприємством на баланс СД права користування земельними ділянками склала 500 000 грн, а вартість переданих ФГ послуг з вирощування і збирання сільгосппродукції 1 000 000 грн, то собівартість продукції складе 1 500 000 грн (500 000 + 1 000 000).

У такому разі одна третя частина вирощеної сільгосппродукції в рахунок погашення вкладу комунального підприємства у СД буде передана комунальному підприємству, а дві третіх – ФГ.

На балансі СД передача сільгосппродукції в рахунок погашення вкладів відображається як продаж. Причому заборгованість по вкладах, яка на балансі учасників (ФГ і комунального підприємства) відображається на субрахунку 377, а на балансі СД на субрахунку 685, буде закрита.

Якщо СД продасть урожай самостійно, то з отриманих коштів від продажу спершу буде погашено внески учасників, а прибуток буде розподілено між учасниками (за даними нашої ситуації) в розмірі 75% на користь ФГ і 25% на користь комунального підприємства.

За наслідками діяльності СД оператор СД (ФГ) складає фінансову звітність і передає її учасникам – ФГ і комунальному підприємству. Показники такої звітності в частині, які їм належать (75% ФГ і 25% комунальне підприємство) учасники відображають у своїх фінзвітності.

Повторимося – особливості бухобліку ми навели тезисно. Детальніше облік розглянуто в Методрекомендаціях №1873.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0591
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0633
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410