• Посилання скопійовано

Дохід при передачі в суборенду обладнання, отриманого в суборенду від нерезидента

Підприємство імпортує обладнання за договором суборенди на невизначений період, яке планується передавати в суборенду резиденту України. Обладнання обліковується на позабалансовому субрахунку 023. Нерезиденту не сплачуватиметься вартість обладнання. Чи буде дохід на етапі передачі в суборенду резиденту?

Щодо договору оренди без строку

Варто зразу сказати, що згідно з ч. 1 ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

Тобто, строк оренди (суборенди) – це обов’язкова умова договору оренди (суборенди). Тому договір оренди не може бути без строку.

Припускаємо, що податкова під час перевірки може розглядати такий договір як договір безоплатного отримання, включивши вартість отриманого обладнання до складу доходів підприємства. У цьому разі обладнання має бути поставлено на баланс підприємства, амортизуватися у загальному порядку.

Якщо договір буде з тривалим строком, він може набути ознак фінансового лізингу (див. ст. 5 Закону про фінлізинг). У такому разі отримане обладнання також потрібно ставити на баланс підприємства і амортизувати.

Тому, на наш погляд, строк у договорі оренди з нерезидентом потрібно обов’язково встановити.

 

Щодо доходу на передане в суборенду обладнання

Якщо підприємство отримало обладнання в операційну суборенду і не здійснюватиме оплату за нього, обладнання відображається на позабалансовому субрахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, що зазначається в договорі суборенди (див. п. 8 НП(С)БО 14).

Якщо надалі підприємство передає обладнання в операційну оренду, обладнання продовжує обліковуватися на позабалансовому субрахунку 01. Дохід від передачі обладнання не визнається.

Згідно з п. 17 НП(С)БО 14, потрібно визнавати дохід тільки на суму орендної плати: Дт 377 Кт 713 (або 703, якщо передача в оренду є одним з основних видів діяльності).

Дохід від переданого обладнання відображається тільки, якщо передача здійснюється за договором фінансової оренди (лізингу) (див. п. 10, п. 11 НП(С)БО 14). Детальніше про фінансовий лізинг можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»