• Посилання скопійовано

Облік отриманого відшкодування збитків від постачальника неякісного товару

Постачальник поставив покупцю (суб’єкту господарювання) неякісний товар. Покупець продав товар кінцевому споживачу, який виявив брак при використанні товару за призначенням. Покупець сплатив кошти споживачу, а надалі пред’явив претензію постачальнику, яка була задоволена. Як покупцю обліковувати ці кошти, отримані від постачальника, та чи буде ПДВ?

Що є збитками?

Відповідно до ч. 1 ст. 224 і ч. 1 ст. 226 ГКУ, під збитками розуміються витрати потерпілої сторони у зв’язку з утратою або пошкодженням її майна, а також не отримані нею доходи, які така сторона отримала б при належному виконанні контрагентом зобов’язання (або дотриманні ним правил здійснення госпдіяльності). Що саме відноситься до збитків прописано у ст. 225 ГКУ. Це:

  • вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства;
  • додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб’єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків унаслідок порушення контрагентом зобов’язання;
  • неодержаний прибуток (упущена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов’язання контрагентом;
  • матеріальна компенсація моральної шкоди у випадках, передбачених законом (для СГ тут мається на увазі шкода, нанесена діловій репутації СГ).

Отже, лише вищевказані складові можуть відноситися до збитків, які відшкодовуються винною стороною. У даному випадку такою стороною є постачальник, який поставив неякісний товар, внаслідок чого покупець отримав збитки. Постачальник визнав претензію покупця і сплатив відшкодування збитків покупцю.

 

Чи повинно підприємство нарахувати ПЗ з ПДВ на отримані кошти відшкодування збитків?

У пп. 188.1 ПКУ прямо зазначено, що до складу договірної вартості, яка є базою оподаткування ПДВ, не включаються суми відшкодування шкоди. Тобто, зазначена операція по суті не є операцією постачання товарів. А тому ПДВ не нараховується.

Подібне читаємо і у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.07, ЗІР: «Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно?».

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Враховуючи викладене, кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Так само ми не вбачаємо операцію постачання (а відтак, і ПДВ) в тому, що постачальник відшкодовує покупцю збитки, понесені ним через бракований товар, адже новий товар не постачається та бракований товар не повертається, договірна ціна його не змінюється. Тож немає підстав ані для нарахування ПЗ з ПДВ, ані для коригування податкового кредиту з ПДВ, який отримав покупець.

Докладно про бухоблік отриманого відшкодування читайте тут. Також пропонуємо до уваги публікацію у «Віснику».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»