• Посилання скопійовано

Податковий облік поліпшень орендованого майна

Підприємство - орендар, платник податку на прибуток, (коригує фінрезультат на податкові різниці) поліпшило орендоване майно, відобразивши витрати в сумі 671,6 тис. грн на субрахунку 117. До якої групи віднести це в податковому обліку? Як амортизувати в бухгалтерському та податковому обліках, якщо строк оренди складає 2 роки?

Бухгалтерський облік

Відповідно до вимог п. 8 НП(С)БО 14, витрати на поліпшення відображають у складі капітальних інвестицій на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів», а потім зараховують на баланс: Дт 117 «Інші необоротні матеріальні активи» Кт 153 – 671 600 грн.

Згідно з п. 27 НП(С)БО 7, амортизація зазначених об’єктів нараховується за прямолінійним чи виробничим методами.

Наприклад, якщо підприємство обере прямолінійний метод, при строку корисного використання 2 роки (24 місяці) і ліквідаційній вартості 0 грн - щомісячна амортизація становитиме 27 983,33 грн  (671 600 : 2 : 12).

 

Податковий облік

До ОЗ в податковому обліку відносяться матеріальні активи з вартістю більше 20 тис. грн і строком корисного використання більше року (див. пп. 14.1.138 ПКУ).

Оскільки в розглядуваній ситуації витрати на поліпшення є матеріальним активом, їх вартість 671 600 грн, що більше 20 000 грн, і строк корисного використання 2 роки (більше року), такі поліпшення в податковому обліку відносяться до складу ОЗ.

Серед груп ОЗ, наведених в пп. 138.3.3 ПКУ, для поліпшень підходить група 9, з мінімальним строком корисного використання - 12 років.

Аналогічну відповідь щодо особливостей амортизації в податковому обліку поліпшень орендованого майна дає податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.05, ЗІР: «Чи підлягають амортизації у податковому обліку витрати на поліпшення (ремонт) орендованих ОЗ та чи враховується сума такої амортизації при коригуванні фінансового результату до оподаткування?».

Таким чином, якщо буде обрано прямолінійний метод, то в податковому обліку сума щомісячної амортизації становитиме 4 663,89 грн (671 600 : 12 : 12).

Таким чином, підприємство застосовуватиме амортизаційні податкові різниці згідно з ст. 138 ПКУ - щомісяця:

збільшуватиме фінрезультат до оподаткування на амортизацію за даними бухобліку (27 983,33 грн);

зменшуватиме фінрезультат до оподаткування на амортизацію за даними податкового обліку (4 663,89 грн).

Після закінчення строку оренди, у разі передачі поліпшень орендодавцеві, залишкова вартість поліпшень за даними бухобліку збільшить фінрезультат до оподаткування, а за даними податкового обліку - зменшить такий фінрезультат (див. пп. 138.1, пп. 138.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»