• Посилання скопійовано

Який облік знищених товарів?

Відправлені підприємством товари згоріли в автомобілі «Нової пошти» під час доставки. Заявлена вартість товару - 200 грн. а балансова – 2030 грн. «Нова пошта» відшкодувала 200 грн, надавши лист підтвердження про знищення товару. Який облік цих операцій?

Згідно з п. 20 П(С)БО 16, нестачі і втрати від псування цінностей включаються до складу інших операційних витрат. Інструкцією №291 для обліку таких витрат призначено субрахунок 947.

Отже, на підставі листа підтвердження «Нової пошти», завізованого керівником підприємства, вартість знищених товарів списують на витрати: 

  • Дт 947 Кт 28 – 2030 грн.

Поряд з цим, підприємство має нарахувати компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ (склавши ПК і зареєструвавши її в ЄРПН), оскільки товари використані не в господарській діяльності, але за умови, якщо ці товари придбавалися з ПДВ:

  • Дт 947 Кт 641 – 406 грн.

Суму отриманого від «Нової пошти» відшкодування відображають проведенням:

  • Дт 375 Кт 716 – 200 грн (нарахована сума відшкодування);
  • Дт 311 Кт 375 – 200 грн (отримана сума відшкодування).

Нараховувати ПДВ на суму отриманого відшкодування не потрібно.

Тому що згідно з пп. 188.1 ПКУ, до складу договірної вартості, яка є базою оподаткування ПДВ, не включаються суми відшкодування шкоди.

Подібне читаємо і у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.07, ЗІР: «Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно?».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»