• Посилання скопійовано

Чи включається орендна плата за землю до вартості будівництва?

Підприємство планує здійснювати будівництво житлової нерухомості, для чого орендує земельну ділянку місцевої територіальної громади і, відповідно, сплачує орендну плату до місцевого бюджету. Як обліковувати такі витрати? Чи включається вони до первісної вартості об’єкта будівництва?

Згідно з п. 8 П(С)БО 7, первісна вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;
  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству); 
  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;
  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів; 
  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Плата за землю - обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (пп. 14.1.147 ПКУ).

Зокрема, пп. 265.1.3 ПКУ передбачено, що плата за землю відноситься до складу податку на майно.

Таким чином, вважаємо, що серед перелічених складових первісної вартості створеного об’єкта ОЗ не передбачено включення плати за землю, оскільки такий платіж є податком, а не витратами, що безпосередньо пов’язані із створенням такого об’єкту.

При цьому, Мінфін у своєму листі №31-08410-07-/23-8152/5195 від 23.08.2012 р. зазначав, що відповідно до П(С)БО 16  загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, зокрема, податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі (крім податків, зборів та обов'язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг) відносяться до адміністративних витрат. А отже, у бухгалтерському обліку нарахування податку за орендовану земельну ділянку згідно з Інструкцією плану рахунків відображається за дебетом рахунку 92 "Адміністративні витрати" і кредиту субрахунку 641 "Розрахунки за податками" .

Таким чином, суми нарахованої орендної плати за земельну ділянку державної або комунальної власності відображаються записом: Дт 92 Кт 641.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»