• Посилання скопійовано

Зарахування страхових послуг між перевізником та замовником

Згідно з договором замовник оплачує перевізнику суму за перевезення за мінусом % компенсації витрат замовника за договором страхування. Перевізник виставляє рахунок та акт на певну суму, замовник при оплаті утримує цей процент. Як ці недоплати відображати в бухобліку?

Незалежно від форми транспортно-експедиторських послуг (внутрішні, транзитні, імпортні, експортні, змішані), специфіка обліку доходів та витрат залежить лише від характеру договору на надання таких послуг. Експедитору (а також і перевізнику) треба чітко відокремлювати власні доходи та витрати на залучення до виконання транспортно-експедиторських послуг третіх осіб.

Одразу зазначимо, що все нижческазане стосується як експедиторської діяльності, так і перевезення вантажу з оплатою страхування самим замовником.

Експедитор несе повну матеріальну відповідальність за збереження вантажу і за свої дії під час виконання умов договору. Тому передбачено добровільне страхування вантажів (п. 9 ст. 6 Закону про страхування) й обов'язкове страхування відповідальності суб'єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків при перевезенні небезпечних вантажів (п. 26 ст. 7 Закону про страхування). У зв'язку зі страхуванням небезпечних вантажів п. 3 Порядку №733 від 01.06.2002 р. дозволено — поряд з відправником, перевізником або одержувачем небезпечного вантажу — бути суб'єктом страхування й експедитору (у разі згоди на це перевізника).

Тобто зазвичай в обов'язки експедитора (або перевізника) входить від свого імені або від імені клієнта, власним коштом або за дорученням і коштом клієнта застрахувати вантаж. В даному випадку страхування оплачує замовник, але ці ж витрати замовника входять в оплату послуг експедитору. Тобто маємо ситуацію, коли замовник і страхувальник поєднуються в одній особі, і при цьому послуги страхувальника включаються в оплату послуг експедитора, який в свою чергу знову перевиставляє їх замовнику. Оскільки замовник і страхувальник – це одна особа, то замовник утримує суму витрат на страхування при оплаті послуг експедитора.

Тепер щодо суми доходу експедитора.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені йому клієнтом за належне виконання договору транспортного експедирування (ТЕ). І до такої плати не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) третіх осіб (перевізників, транспортних агентів, страхових агентів, митних брокерів та ін.), залучених ним або клієнтом до виконання договору ТЕ, на сплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору ТЕ. Зі всього цього випливає, що експедитору слід вести окремий облік послуг третіх осіб, які беруть участь у перевезенні вантажу.

Кошти, що надходять від замовника (для оплати третім особам за виконані ними роботи, надані послуги), в експедитора доходом не визнаються, бо не відповідають критеріям визнання доходу: не збільшують активи і не зменшують зобов'язання, що обумовлюють збільшення власного капіталу. В даному випадку замовник і третя особа поєднуються в одній особі, тому замовник не сплачує, а утримує ці кошти з оплати експедитору.

П(С)БО 15 «Дохід» п. 6.2 підкреслює, що не визнаються доходами такі надходження від інших осіб, як: «Сума надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала і т. д.».

Експедитор не включає до своїх витрат і суми, сплачені третім особам за надані ними за договором ТЕ послуги (п. 9.1 П(С)БО 16 «Витрати»). Вартість вантажу, прийнятого за договором ТЕ, експедитор також не відображає у складі своїх активів, а враховує на забалансовому рахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя».

За надані клієнтові транспортно-експедиційні послуги експедитор отримує від нього винагороду, яку включає до свого доходу без урахування ПДВ за датою складання акта про надання послуг.

У загальному випадку кошти, що надходять від клієнта на рахунок експедитора для виконання умов договору, а потім перераховуються ним третім особам на оплату послуг, зазначених у договорі ТЕ, є транзитними. В даному випадку ці кошти утримуються  замовником, і транзит відбувається тільки у вигляді нарахування  та утримання коштів.

Придбані послуги відображають на субрахунку 685 – із замовником і на субрахунку 377 – з особами, що фактично надають ці послуги. Датою підписання акта наданих послуг в обліку буде проведення: Д-т 361 К-т 703 – на вартість послуг перевезення, транспортного експедирування та послуг, що надані безпосередньо самим експедитором (перевізником).

Собівартістю експедитора через проведення Д-т 903 К-т 23 відображатимуться виключно ті витрати, які понесені ним на надання послуг ним самим (експедиторські послуги), наприклад зарплата експедитора, нарахування на зарплату, оплата роботи колцентру (а не вхідні послуги перевезення та супутні їм послуги, що надаються залученим перевізником!). Якщо виконавець самостійно надає також і послуги перевезення, то вони теж списуються на собівартість.

Облік транспортно-експедиторських послуг з урахуванням страхування, яке утримується замовником

Зміст операції

Бухоблік

Сума, грн

Д-т

К-т

Якщо послуги перевезення виконуються самим підприємством - перевізником

Нараховано дохід перевізника на суму вартості послуг перевезення

361

703

48000

Нараховано ПЗ із доходу перевізника

703

641

8000

Списано собівартість послуг з перевезення (сума умовна)

903

23

29000

Отримано оплату за послуги перевезення з урахуванням утриманої суми за страхування

311

361

48000

Нараховано вартість страхування у експедитора (перевізника)

377*

685*

2000

Замовником утримано вартість страхування

685*

377*

2000

 

За даними прикладу рахунок за перевезення та страхування виставляється на 50000 грн, з яких 48000 грн – це вартість послуг перевезення, а 2000 грн – це вартість страхування, яке оплачує замовник страховій компанії та потім утримує його з оплати перевізнику.

___________

* оскільки в зазначеному випадку страхувальник та замовник поєднуються в одній особі, але сума страхування включається в рахунок перевізника, а потім утримується замовником, то для контролю таких сум пропонуємо використовувати рахунки 377 та 685, при цьому аналітика за кожним з них – це сам замовник. Як бачимо, відбувається лише взаємне зарахування таких сум на рахунках 377 та 685 – в момент нарахування та в момент сплати рахунку з утриманням нарахованої суми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1518
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0811
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215