• Посилання скопійовано

Списання простроченої безнадійної дебіторської заборгованості

У 2017 р. підприємство помилково нарахувало резерв сумнівних боргів. Чи можна зараз за рахунок цього резерву списати безнадійну дебіторську заборгованість, строк позовної давності за якою сплив у 2019 році? Підприємство є платником ПДВ і податку на прибуток, застосовує коригування на податкові різниці

Виправлення помилки у нарахуванні резерву

Нарахування резерву відображається проведенням: Дт 944 Кт 38.

Оскільки резерв нараховано помилково, виправляють згідно з нормами п. 4 П(С)БО 6. Тобто на дату виявлення помилки роблять бухгалтерське проведення: Дт 38 Кт 44.

У Балансі за поточний рік на суму такої помилки виправляють залишки на початок року дебіторської заборгованості в активі балансу і нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) в пасиві балансу.

 

Щодо виправлення в декларації з податку на прибуток

Про строки давності при виправленні помилок ми писали тут. У 2021 році можна виправити помилки в річній декларації з податку на прибуток за 2017 рік. Виправити можна подавши уточнюючу декларацію, або в поточній декларації.

Виправляючи в поточній декларації, до неї не додають уточнюючі додатки до декларації, яку виправляють. Виправлення роблять тільки в додатку ВП до поточної декларації. Але виправлену фінансову звітність за 2017 рік до поточної декларації, в якій роблять виправлення, доведеться подавати. Поряд з цим, разом із декларацією платник може подати доповнення до неї, складене за довільною формою, з поясненням проведених виправлень.

Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.20.02:

  • «Чи подаються відповідні додатки з виправленими показниками до рядків таблиці 1 додатка ВП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств?»;
  • «Чи подається фінансова звітність з виправленими показниками до додатка ВП до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та яким чином?».

Варто сказати, що внаслідок виправлення помилки в нарахуванні резерву, не виникає недоплати податку на прибуток. Адже на суму відкоригованого резерву збільшиться фінрезультат до оподаткування. Разом з тим на цю саму суму буде відкоригована (зменшена) податкова різниця за пп. 139.2.1 ПКУ. Таким чином, об’єкт оподаткування податком на прибуток не зміниться.

 

Списання безнадійної дебіторської заборгованості, строк позовної давності за якою сплив у 2019 році

Оскільки строк позовної давності сплив у 2019 році, то і відображати списання потрібно було у 2019 році. Якщо підприємство цього не зробило, доведеться виправляти, так само, як зазначено вище, тільки з урахуванням таких нюансів.

В бухгалтерському обліку на дату виявлення помилки роблять проведення: Дт 44 Кт 36, 37 тощо.

 

Щодо нюансів в податковому обліку податку на прибуток

На суму списаної заборгованості зменшиться об’єкт оподаткування.

Якщо у 2019 році підприємство визначало прибуток до сплати, внаслідок зменшення об’єкта оподаткування зменшиться прибуток. Та/або об’єкт оподаткування буде мати від’ємне значення.

Якщо в 2019 році підприємство мало від’ємне значення об’єкта оподаткування, внаслідок виправлення від’ємне значення збільшиться.

Зміни від’ємного значення за декларацією 2019 року може вплинути на показники декларації 2020 року. В такому разі потрібно буде виправляти і показники декларації 2020 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:196
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1512
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0211