• Посилання скопійовано

Як встановити ставку дисконтування?

Як правильно розрахувати ставку дисконтування довгострокових зобов'язань (позика від нерезидента на 5 років, сума - 500 тис. у долларах США), якщо ставка за договором кредитування - 6%?

Про необхідність дисконтування довгострокової заборгованості зазначено в П(С)БО 10 і П(С)БО 11. Але процедура визначення ставки дисконту там не наведена.

Поряд з цим, відповідно до п. 14 П(С)БО 28, ставка дисконту базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами. За відсутності ринкової ставки відсотка ставка дисконту базується на ставці відсотка на можливі позики підприємства або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства. При визначенні ставки дисконту враховуються ризики, крім ризиків, що були враховані при визначенні майбутніх грошових потоків.

Отже, щоб встановити ставку дисконту для конкретної заборгованості, потрібно спершу взяти ставку відсотку для аналогічних активів.

Наприклад, у разі позики від нерезидента на 5 років потрібно найперше подивитися подібні позики від нерезидентів. Але, скоріш за все, підприємство не знайде інформації про такі ставки. Тому наступний варіант – подивитися ринкову ставку відсотку на можливі позики підприємства.

Такою можливою позикою може бути банківський кредит на 5 років у доларах США.

Наприклад, у Інформаційному повідомленні від 21.07.2020 р., яке розміщене на сайті Мінфіну (тут), зазначено, що «підприємство може взяти позику (кредит) в конкретному банку і в такому випадку для визначення ставки дисконту можливо брати ставку кредиту в конкретному банку».

Таким чином, підприємство має звернутися до комерційних банків, в яких воно обслуговується, і отримати інформацію стосовно ставки за кредитом на 5 років у доларах США. Якщо банки надають такі кредити, то отримана від них інформація про ставку і буде базою для визначення ставки дисконту.

Якщо банки не надають таких кредитів, підприємство може скористатися іншою рекомендацією, наведеною у зазначеному вище Інформаційному повідомленні: «Про рівень ринкових ставок у певний період свідчать також статистичні дані банків оприлюднені на офіційному вебсайті Національного банку України.».

Отже, підприємство може поцікавитися статистикою банків, яка знаходиться на сайті НБУ тут. За цим посиланням скачуємо таблицю: «Вартість кредитів за даними статистичної звітності банків України (без урахування овердрафту)».

У таблиці наведені в тому числі середні ставки за довгостроковими кредитами в іноземній валюті, на різні дати. Наприклад, якщо кредит отримано 05.02.2021 року, середня ставка на цю дату складає 5,5%. Тож підприємство може взяти цю ставку для визначення ставки дисконту. Як бачимо, вона нижча за 6%, за якою підприємство отримує від нерезидента позику. А тому 6% можна вважати цілком ринковою ставкою.

В Інформаційному повідомленні наведені й інші методи визначення ставки, але тут ми їх не будемо розглядати.

Отже, нехай базову ставку відсотку для визначення ставки дисконту ми визначили. Але далі її потрібно відкоригувати на величину ризику. З приводу ризику в Інформаційному повідомленні зазначено: «Ставка дисконту може відрізнятися від ставки, яку підприємство взяло за основу для розрахунку, на розмір ризиків. Види, величина ризиків у кожному конкретному випадку різна і визначається із врахуванням розмірів підприємства, структури його капіталу, ринку діяльності, наявності конкуренції, рівня рентабельності та прогнозованості отримання прибутків. Серед ризиків, притаманних бізнесу у 2020 році є, зокрема, ризик, пов’язаний з впливом СOVID-19. Для того, щоб враховувати всі ці фактори, підприємство має постійно здійснювати фінансові розрахунки і мати відповідну інформацію.».

Тобто розрахунки ризику потрібно робити окремо. Хто і за якою методикою це зробить? Встановленої нормативними документами методики немає. Отже, розрахунки буде робити спеціаліст за однією з методик, які використовуються у світовій практиці. Це може бути або фінансист підприємства, або сторонній фахівець.

Але переважна більшість підприємств навряд чи робитиме такі розрахунки, тому ставку дисконту встановлять на рівні відповідної ставки за кредитом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:2310
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0620
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:196
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427