• Посилання скопійовано

Зміни даних у митній декларації: облік та податкові наслідки

В січні підприємство отримало тимчасову митну декларацію з сумами ПДВ та мита, що було сплачено. Частину товару було реалізовано. У лютому отримано додаткову митну декларацію з сумою мита 0, зменшеною сумою ПДВ та зміненим кодом УКТ ЗЕД товару. Як обліковувати таку операцію? Чи потрібно складати РК до виписаних на реалізацію ПН?

Нагадаємо, що згідно з редакцією пп. 198.6 ПКУ з 23.05.2020 року, якщо при ввезенні товарів на митну територію України платником ПДВ сплачено суму ПДВ до бюджету і така сплата підтверджується митними деклараціями, у тому числі тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, платник ПДВ має право на включення такої суми ПДВ до складу податкового кредиту звітного періоду, в якому відбулося оформлення відповідної митної декларації. Роз’яснення податківців ми наводили тут.

Отже, при ввезені товару на територію України у січні платник податку формує суму ПК з ПДВ виходячи з суми, що зазначена у тимчасовій митній декларації. Крім того, сума сплаченого мита включається до собівартості імпортованого товару.

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до ПН, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Це саме стосується і ПК з ПДВ за митною/тимчасовою митною декларацією. Отже, у період отримання додаткової Декларації платник податку має відобразити відповідні коригування суми податкового кредиту у рядку 14 Декларації та відповідно додатку 1 до неї. В обліку коригування суми ПДВ за митною декларацією відображатиметься записом за методом «сторно» Дт 641 Кт 377.

Крім того, оскільки змінюється і сума мита, то відповідно первісна вартість раніше придбаного товару підлягає коригуванню в бухгалтерському обліку. При цьому, коригування здійснюється у такому порядку:

  • первісна вартість частини товару, який ще не було реалізовано підлягає коригуванню на суму зменшення мита у відповідній частині, що припадає на цей товар (або «сторно» Дт 281 Кт 377 або зворотній запис: Дт 377 Кт 281);
  • а ось у випадку частини вже реалізованого товару коригуванню підлягає сума витрат на собівартість підприємства (або «сторно» Дт 902 Кт 281 та Дт 281 Кт 377 або зворотні записи: Дт 281 Кт 902 та Дт 377 Кт 281).

Облік зазначеної операції ми наводили тут.

 

Чи потрібно коригувати виписані ПН?

Свого часу, податківці дійсно наполягали на тому, що визначати код УКТ ЗЕД при постачанні раніше імпортованого товару слід на підставі митних документів (відповідно в тому числі і тимчасових митних декларацій).

Враховуючи таку їх позицію, можна зробити висновок, що у разі складання додаткової митної декларації і зміни коду УКТ ЗЕД товару, за яким він імпортується в Україну, платник податку має скласти РК до раніше виписаних ПН на постачання такого товару та застосовувати цей УКТ ЗЕД при постачанні нереалізованої частини товару. Ситуацію з коригуванням коду УКТ ЗЕД у митній декларації ми розглядали у нашій попередній консультації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427