• Посилання скопійовано

Облік орендарем компенсації комунальних витрат на орендоване майно

Виконавець виробляє на орендованих у замовника потужностях продукцію. Замовник, платник ПДВ, отримує та сплачує за газ та електроенергію, які використовуються виконавцем у процесі виробництва. Як можна включити до собівартості виробленої продукція витрати на газ та електрику?

Перш ніж включити витрати у собівартість, їх потрібно отримати від замовника (орендодавця).

Отримати можна на підставі окремого договору про відшкодування витрат на обслуговування орендованого майна.

За приклад можна взяти типовий договір відшкодування витрат, який використовується у разі оренди державного майна. Форма договору затверджена Наказом ФДМУ від 23.08.2000 р. №1774. Варто сказати, що у разі оренди державного майна до плати за оренду не включаються витрати на утримання орендованого майна (див. п. 3 Методики №786).

Тобто, плата за оренду – це один платіж. А витрати на утримання орендованого майна (серед яких витрати на газ, електрику) – це інший платіж. 

Таким чином, на оренду складається один комплект документів (наприклад, рахунок на оплату і акт наданих послуг), а на відшкодування витрат інший (рахунок і акт). Поряд з цим складаються окремі ПН. 

На підставі цих документів як орендна плата, так і витрати на відшкодування газу та електрики включаються до собівартості виробленої продукції.

Причому зверніть увагу на таку особливість. Орендодавець (замовник) не поставляє орендареві (виконавцеві) газ та електроенергію. Від всього лише передає відповідні витрати для відшкодування, які понесені орендодавцем на обслуговування переданого в оренду майна. Таким чином, орендодавцеві не потрібна ліцензія на здійснення постачання газу та електроенергії.

Але окремий договір на відшкодування може і не складатися. Відповідну норму про відшкодування може містити договір оренди. 

На оренду і відшкодування витрат складаються окремі комплекти документів, або один комплект (рахунок і акт), в якому оренда і відшкодування витрат зазначаються окремими рядками. ПН також може складатися одна, але оренда і відшкодування витрат зазначаються також окремими рядками.

Поряд з цим, на вартість газу та електроенергії може бути збільшена орендна плата. Тут врахуймо, що відповідно до ч. 1 ст. 286 ГКУ, орендна плата - це фіксований платіж. Тобто, за загальним правилом він встановлюється у фіксованій сумі за певний період, скажімо, місяць. Але якщо в цьому платежі враховувати вартість використаного газу й електрики, такий платіж постійно змінюватиметься. Тому кожного місяця орендну плату потрібно буде переглядати. 

Порядок перегляду має бути встановлено договором оренди.  Наприклад, в договорі зазначать, що орендна плата складається з двох частин – базової і змінної. Розмір змінної визначається витратами на газ та електроенергію відповідного місяця. Остаточна орендна плата за відповідний місяць погоджується між сторонами в акті приймання-передачі послуг. У такому разі на підставі договору оренди за кожен місяць складається акт, рахунок, ПН.

За отриманим актом орендна плата (яка включає в тому числі вартість газу й електрики) включається замовником до складу собівартості продукції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»