• Посилання скопійовано

Система відеонагляду орендованих ОЗ: як відобразити в бухобліку?

Підприємство придбало та змонтувало обладнання для влаштування системи відеонагляду на складах, які воно орендує. Загальна сума понесених витрат - 24 тис. грн, але окремі складові (відеокамери, комутатори тощо) коштують не більше 3 тис. грн кожна. Як облікувати здійснені витрати? На якому субрахунку?

Єдиного підходу до обліку таких витрат немає.

Їх можна облікувати як:

1. окремий об’єкт ОЗ чи МНМА (система відеонагляду);

2. кожна складова окремий об’єкт необоротних активів;

3. поліпшення орендованих складів.

Така думка випливає з визначення поняття об’єкт ОЗ (див. п. 4 П(С)БО 7):

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;  
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; 
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;   
  • інший актив, що відповідає визначенню ОЗ, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

З наведених варіантів обліку витрат підприємство має обрати той, який вважає для себе прийнятнішим. Далі розглядаємо детальніше кожен обліковий варіант.

 

Облік в складі ОЗ

З нашого погляду, найдоречніше в наведеній ситуації відобразити систему відеонагляду окремим об’єктом ОЗ – системою відеонагляду. Такі системи зараховуються на баланс на субрахунок 104 «Машини та обладнання».

Тобто, спершу всі витрати на влаштування системи відображають у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152, а потім зараховують на баланс (Дт 104 Кт 152).

 

Облік у складі МНМА

Поряд з цим, відповідно до пп. 5.2 П(С)БО 7 підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу МНМА. В податковому обліку така ознака встановлена на рівні 20 000 грн (див. пп. 14.1.138 ПКУ). Для уніфікації з податковим обліком більшість підприємств встановлюють своєю обліковою політикою саме таку ознаку в бухгалтерському обліку.

Хоча ніщо не заважає підприємству встановити вартісну ознаку в бухгалтерському обліку в більшому розмірі, наприклад, 25 000 грн. У такому разі система відеонагляду вартістю 24 000 грн потрапить до складу МНМА. Відтак, витрати на таку систему обліковують спершу на субрахунку 153, а потім зараховують на баланс до складу МНМА: Дт 112 Кт 153.

Поряд з цим, підприємство може облікувати кожну складову системи відеонагляду окремим об’єктом МНМА, за умови, що вартісна ознака предметів встановлена, і наведені складові менше такої встановленої ознаки. Наприклад, якщо кожна складова коштує менше 3 000 грн, а вартісна ознака визначена в розмірі 20 000 грн.

 

Облік в складі поліпшень орендованого об’єкта ОЗ

Відповідно до п. 8 П(С)БО 14, затрати орендаря на поліпшення об'єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від його використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів. Також це рішення може прийматись тоді, коли систему відеонагляду не планується відкремлювати від орендованого приміщення, тобто вона не розглядається як окремий об’єкт ОЗ, який може бути використаний в інших приміщеннях тощо.

Тоді такі витрати спершу відображають у складі капітальних інвестицій на субрахунку 153, а потім зараховують на баланс: Дт 117 Кт 153 з подальшим нарахуванням амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0581
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0629
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202420
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202432
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410