• Посилання скопійовано

Поділ ОЗ в бухгалтерському обліку

На балансі ТОВ рахується одна земельна ділянка. На зборах власників прийнято рішення про поділ земельної ділянки на дві, одну з яких мають намір реалізувати. Яким чином відобразити в обліку поділ одного об'єкта на два?

Відповідно до п. 4 П(С)БО 7, об'єкт основних засобів - це: 

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;  
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; 
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;   
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Одиницею обліку є об’єкт ОЗ (п. 4 П(С)БО 7).

Це базові норми П(С)БО 7, які підтверджують можливість поділу об’єкта ОЗ на частини і облік таких частин окремо.

Хоча прямої норми, яка вказує про поділ ОЗ і особливості такого поділу, чинні П(С)БО не містять.

Поділ земельної ділянки здійснюється відповідно до вимог Земельного кодексу:

  • формування земельних ділянок здійснюється шляхом поділу раніше сформованих земельних ділянок (ч. 2 ст. 79-1 Земельного кодексу);
  • формування земельних ділянок шляхом поділу раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу земельних ділянок (ч. 6 ст. 79-1 Земельного кодексу);
  • земельна ділянка припиняє існування як об’єкт цивільних прав, а її державна реєстрація скасовується в разі поділу земельних ділянок (ч. 13 ст. 79-1 Земельного кодексу) тощо.

Таким чином, прийняття загальними зборами власників рішення про поділ тільки запускає процедуру поділу. Тобто, рішення засновників не є підставою відобразити поділ ділянки в обліку.

Тільки після того, як буде сформовано дві окремі ділянки, вони повинні бути відображені в обліку як окремі ділянки.

Відповідно до ч. 1 ст. 79-1 Земельного кодексу формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до ДЗК. А право власності виникає з моменту держреєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу).

Отже, тільки на момент держреєстрації прав на дві нові ділянки у підприємства буде підстава відобразити в своєму обліку дві ділянки. 

 

Як оформити поділ?

Наприклад, на підставі виписки з держреєстру комісія з приймання в експлуатацію ОЗ, призначена керівником підприємства, фіксує факт розподілу і зарахування на баланс двох ділянок. Власне рішення може оформляти Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма №ОЗ-1). На кожну ділянку оформляється окремий акт. 

Балансову вартість ділянки можна поділити пропорційно площі новоутворених ділянок. Або поділити згідно з правилом, наведеним в п. 9 П(С)БО 7 – пропорційно до справедливої вартості окремого об'єкта ОЗ.

Наприклад, балансова вартість ділянки, яка обліковується на субрахунку 101 – 230 000 грн. А згідно з отриманими витягами НГО новоутворених ділянок, відповідно, 120 000 грн і 150 000 грн, всього 270 000 грн (120 000 + 150 000).

Таким чином, балансова вартість першої ділянки буде 102 222 грн (230 000 : 270 000 х 120 000), а другої - 127 778 грн (230 000 : 270 000 х 150 000).

На підставі наведених вище Актів приймання-передачі в бухобліку зроблять проведення:

  • Дт 101 (ділянка 1) Кт 101 (ділянка) – 102 222 грн;
  • Дт 101 (ділянка 2) Кт 101 (ділянка) – 127 778 грн.

Окрім того, витрати на поділ, з нашого погляду, збільшать первісну вартість ділянок:

  • Дт 152 Кт 631 тощо – понесені відповідні витрати;
  • Дт 101 (ділянка 1) – частина витрат списана на первісну вартість першої ділянки;
  • Дт 101 (ділянка 2) – частина витрат списана на первісну вартість другої ділянки.

Поряд з цим, відповідно до п. 16 П(С)БО 7, підприємство може переоцінювати об'єкт ОЗ, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу.

Тобто, якщо розподілена вартість, за якою облікували на балансі нові ділянки, суттєво відрізнятиметься від нової НГО кожної ділянки, підприємство може переоцінити такі ділянки. Може – але не зобов’язане цього робити.

На податковий облік поділ ділянки на дві частини не вплине.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»