• Посилання скопійовано

Як обліковувати суму нарахованого дисконту та амортизації?

Підприємство отримало у грудні 2019 року ПФД з терміном погашення - грудень 2021 року. 31.12.2019 р. було нараховано дисконт, а протягом 2020 року нараховувалась амортизація дисконту. Що з залишком суми дисконту при переведенні заборгованості у поточну на дату балансу 31.12.2021 року?

В отримувачів ПФД розрахований дисконт спочатку визначається доходом, адже на отриману суму грошей у період їх отримання можна купити більше цінностей, ніж у періоді повернення ПФД, а потім поступово в наступних звітних періодах користування грошима визнаються витрати (амортизація дисконту).

Відповідно до п. 10 П(С)БО 12, сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням відсотка (доходу від фінансових інвестицій), що підлягає отриманню, та відображається у складі інших фінансових доходів або інших фінансових витрат з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

Що таке амортизована собівартість фінансових інструментів, в П(С)БО не визначено, зате вказано, що слід розуміти під амортизованою собівартістю фінансової інвестиції. Так, згідно з П(С)БО 12, це собівартість фінансової інвестиції з рахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Отже, на дату балансу після визнання заборгованості підприємство визнає дохід записом: Дт 505 Кт 733 на всю суму дисконту. Після цього протягом терміну повернення заборгованості підприємство визнає витрати у розмірі амортизації дисконту записами: Дт 952 Кт 505. У періоді, коли на дату балансу до строку погашення довгострокової заборгованості залишиться менше 12 місяців і довгострокові зобов’язання буде переведено до складу поточних (на рахунок 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями»), амортизацію дисконту все одно продовжується! Останнім періодом нарахування амортизації дисконту є запланована дата погашення заборгованості. 

Тобто повністю вся сума нарахованого дисконту повинна бути відображена у складі витрат протягом періоду повернення заборгованості. Тому у 2021 році підприємство продовжує відображати у складі витрат суми нарахованої амортизації на раніше нараховану суму дисконту.

Також приклади відображення в обліку нарахованого дисконту та амортизації ми розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»