• Посилання скопійовано

Облік отриманого відшкодування від ДТП за кордоном

Авто підприємства перевізника-резидента потрапило в ДТП за кордоном. Польська страхова компанія відшкодувала збитки в євро за ДТП. Як таке відшкодування відобразити в бухгалтерському обліку?

Відповідно ст. 9 Закону про страхування, страхове відшкодування - страхова виплата, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку.

Страхове відшкодування не може перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнав страхувальник. 

У разі перерахування страховою компанією-нерезидентом страхової суми для компенсації збитків від ДТП безпосередньо страхувальнику, страхувальник за погодженим актом (сертифікатом) від страхової компанії на дату складання документа визнає дохід. Це інші доходи, які виникають у процесі господарської діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства, який відображається на субрахунку 746 «Iнші доходи» в кореспонденції з субрахунком 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (Дт 377 Кт 746), а вже отримана сума страхового відшкодуванням відображається проведенням: Дт 312 Кт 377. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»