• Посилання скопійовано

Облік доходів від компенсації витрат

Контрагент компенсує підприємству певні витрати. Воно складає поквартально звіт за понесеними в цьому кварталі витратами, але дата звіту датується наступним кварталом. Коли відображати доходи від компенсації витрат?

Однозначної чіткої відповіді на це питання немає.

Можемо міркувати так: Відповідно до п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 10, дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо є ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигід та може бути достовірно визначена її сума (п. 5 П(С)БО 10).

Підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік).

Але згідно з ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік, господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Варто також нагадати норми П(С)БО 6, які стосуються подій після дати балансу:

  • події після дати балансу можуть вимагати коригування певних статей або розкриття інформації про ці події у примітках до  фінансових звітів;
  • події після дати  балансу, які надають додаткову інформацію про визначення сум, пов'язаних з умовами, що існували на дату балансу, вимагають коригування відповідних активів і зобов'язань;
  • коригування активів і зобов'язань здійснюється шляхом сторнування та (або) додаткових записів в обліку звітного періоду, які відображають уточнення оцінки відповідних статей внаслідок подій після дати балансу.

З наведеного випливає, що навіть, якщо акт (первинний документ) датується наступним кварталом, але має відношення до минулого кварталу, його слід відображати в минулому кварталі. Тобто, дохід відображається минулим кварталом, бухгалтерським проведенням: Дт 377 Кт 719.

Але з цих самих аргументів можна робити інший висновок – відображати дохід і зобов’язання (Дт 377 Кт 719) потрібно на дату складання акту. Адже сторони домовилися про відшкодування витрат саме на конкретну дату, яка відображена в акті. В минулому кварталі такої домовленості не було. Отже, і відображати дохід в минулому кварталі начебто немає підстав.

Повторимося ще раз: однозначної відповіді на це питання немає. Все залежить від суб’єктивних оцінок підприємства, від конкретних умов договору про відшкодування витрат.

По суті можна обгрунтовувати обидва варіанти відображення доходу на суму відшкодування витрат в бухгалтерському обліку.

Тому для цієї ситуації рекомендація така: для уникнення непорозумінь складати акти в тому періоді, за який виникли відповідні витрати, які відшкодовуються. Про це саме записати і в договорі на відшкодування витрат. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416