• Посилання скопійовано

Облік та відображення у формі №1ДФ одноразової допомоги

Отримано одноразову допомогу згідно з Законом №1071 та Постановою КМУ №1231. Як її правильно провести в обліку і відобразити у формі №1ДФ? Чи зобов’язане підприємство за рахунок власних коштів провести оплату за час простою, крім одноразової матеріальної допомоги?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу ПДФО не включаються доходи у вигляді одноразової державної допомоги, які виплачуються (надаються) роботодавцем (пп. 165.1.1 ПКУ) та звільняється від оподаткування військовим збором з цієї допомоги (абз. 1.пп. 1.7 п. 16-1 підрозділ 10 розділ ХХ ПКУ). 

У формі №1ДФ така допомога, хоча вона і не оподатковується, зазначається в обох розділах за ознакою доходу 128 «Соціальні виплати з відповідних бюджетів».

Тобто, отриману від Фонду суму допомоги, роботодавець  відображає у графаз 3а та 3 форми №1ДФ за ознакою доходу «128» у тому кварталі, в якому місяць отримання та виплати допомоги працівникам  припадає саме на такий квартал.

Щодо ЄСВ, то згідно з п. 3.2 розділу ІІІ Інструкції №5 така допомога прирівнюється до допомоги по частковому безробіттю та відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.

Тобто, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується роботодавцям–підприємствам Фондом на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄСВ, відповідно у Звіті з ЄСВ не відображається.

Виплата допомоги відображається в бухобліку на підставі первинного документу про виплату, проведенням: Дт 663 Кт 311. Нарахування відображається проведенням:  Дт 378 Кт 663 (а по факту надходження коштів – Дт 311 Кт 378).

Закон №1071 передбачає надання одноразової матеріальної допомоги підприємствам для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину. Ця норма стосується підприємств, які (на час набуття чинності законом) вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби

Тому, якщо керівником підприємства прийнято рішення про впровадження простою та видано відповідний наказ, з яким ознайомлено під підпис ту частину працівників, яких стосується простій, то відповідно до ст. 113 КЗпП роботодавець оплачує не нижче 2/3 тарифної ставки (окладу) установленої працівнику.

А якщо керівником підприємства прийнято рішення, наприклад, про ведення діяльності в режимі неповного робочого часу або якщо деякі працівники перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину чи у щорічній оплачувальній відусці, то і оплата працівників буде проводитися відповідно до прийнятого рішення, поданих заяв та умов праці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479
  • Бухгалтерський облік права на використання баз даних
    Підприємство придбало право на використання баз даних строком на 12 місяців. Як відобразити дану операцію в обліку?
    05.04.2024559