• Посилання скопійовано

Облік безоплатно отриманої рекламної продукції

Постачальник-постійне представництво нерезидента в Україні (некомерційне) планує передати у вигляді рекламної продукції матеріал безкоштовно чи за 0,01 грн. Які податкові наслідки для отримувача - платника прибутку та ПДВ, якщо ринкова вартість такого товару 300000 грн, в т.ч. ПДВ?

Бухгалтерський облік

За п. 5 П(С)БО 15 дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства),  за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Тож на дату безоплатного отримання товарів підприємство, яке ставить їх на баланс і збільшує таким чином активи, має визнати дохід.

При цьому за п. 12 П(С)БО 9 первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з  урахуванням витрат, передбачених п. 9 П(С)БО 9.

Тож дохід потрібно буде визнавати на рівні справедливої вартості отриманих товарів (проведення Дт 20, 22, 28 Кт 718). В даному випадку, якщо отримана рекламна продукція призначена для рекламних же цілей, її доцільно оприбуткувати на субрах. 209.

Продаж чи списання безоплатно отриманих запасів здійснюється за загальними правилами – зі списанням їх вартості до складу витрат та з визнанням доходів від продажу. При цьому запаси можуть бути продані і за вартістю нижче облікової вартості.

Отже, якщо ринкова вартість рекламної продукції становить 300000 грн з  ПДВ, то їхня вартість без ПДВ визнається справедливою вартістю. Відповідно, отримувач рекламної продукції збільшує свій дохід на 250000 грн, оскільки він отримав активи саме такої вартості:  300000 грн – 50000 грн ПДВ.

При списанні таких активів з балансу (при подальшому продажу або безоплатній передачі) підприємство визнає витрати в розмірі вартості отриманих ТМЦ. Наприклад, якщо вся отримана рекламна продукція у тому ж звітному періоді буде використана з рекламними цілями, підприємство визнає витрати: Дт 93 Кт 209 на суму 250000 грн.

 

Податок на прибуток

Наразі розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці на суми отриманих безоплатно товарів. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку та впливають на формування фінансового результату в рамках їх відображення.

 

 ПДВ

При безоплатному отриманні товарів від дарувальника-нерезидента у обдарованого підприємства не виникає  права на податковий кредит, тому що ціна продажу відсутня в такій операції, відсутня і сума ПДВ.

Але таке безоплатне отримання товарів впливає на подальше оподаткування ПДВ їх продажу або безоплатної передачі.

Базою для визнання ПЗ є договірна вартість, але не нижче від ціни придбання ( п. 188.1 ПКУ). Оскільки ціни придбання безоплатно отриманих товарів становить 0 грн, то при продажі за будь-якою ціною ПДВ донараховувати буде не потрібно. Тож продавець буде складати тільки одну ПН на покупця (за нульовою ціною). При цьому нараховувати ПДВ за нормою п. 198.5 ПКУ також буде не потрібно.

Про правила нарахування ПДВ при безоплатній роздачі безоплатно отриманих товарів ми розповідали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»