• Посилання скопійовано

Облік житлового комплексу і інших ОЗ на балансі ОСББ

ОСББ отримало в управління житловий комплекс. Як його обліковувати на балансі ОСББ? Для використання у власній діяльності ОСББ придбало об’єкти ОЗ (відеокамеру, телевізор, бухгалтерську програму 1С, водонагрівач). Як обліковувати і нараховувати амортизацію?

Облік житлового комплексу в управлінні

Законом про бухоблік (див. ст. 4) встановлений принцип автономності, згідно з яким кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена від її власників, у зв'язку з чим особисте майно та зобов'язання власників не повинні відображатися у фінансовій звітності підприємства.

Законом №417-VIII встановлено, що власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку, спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників (статті 4 і 5).

Тож обслуговуюча організація, яка отримує в управління житловий будинок, повинна обліковувати такий будинок (спільне майно багатоквартирного будинку) на позабалансовому рахунку як майно, передане в управління.

Аналогічна думка наведена в листі Мінрегіонбуду від 14.04.2017 р. №7/9-4067.

Таким чином, отриманий в управління будинок на балансі ОСББ не відображається, амортизація на цей будинок ОСББ не нараховується.

Будинок зараховується за вартістю, вказаною в акті приймання-передачі, на позабалансовий субрахунок 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні».

 

Облік ОЗ, належних ОСББ

Такі ОЗ обліковуються в загальному порядку, встановленому П(С)БО 7.

Тобто, придбані ОЗ спершу відображаються у складі капітальних інвестицій, а потім зараховуються на баланс:

  • Дт 152 Кт 631 – придбані ОЗ;
  • Дт 10 Кт 152 – зараховані ОЗ на баланс.

Далі на ці ОЗ в загальному порядку нараховується амортизація.

Амортизацію нараховують протягом строку корисного використання, який встановлюється ОСББ (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс) (п. 23 П(С)БО 7).

Відповідно до п. 24 П(С)БО 7, при визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати:

  • очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;
  • фізичний та моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта
    та інші фактори.

Тобто, строк корисного використання ОСББ встановлює самостійно.

Наприклад, якщо ОСББ очікує використовувати придбаний телевізор 10 років, то саме такий строк використання і встановлює.

Якщо очікує використання 5 років, то встановить 5 років.

Поряд з цим ОСББ обирає один з методів нарахування амортизації згідно з п. 26 П(С)БО 7. Найпопулярнішим є прямолінійний, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта ОЗ.

Вартість, яка амортизується, - первісна  або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної
вартості (п. 4 П(С)БО 7).

Ліквідаційна вартість - сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем (ліквідацією).

Відповідно до п. 8 П(С)БО 7, первісна вартість об'єкта ОЗ складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам  за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що
    здійснюються  в  зв'язку  з придбанням (отриманням) прав на об'єкт ОЗ;
  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням)
    ОЗ (якщо вони не відшкодовуються підприємству); 
  • витрати зі страхування ризиків доставки ОЗ;
  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження ОЗ; 
  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням ОЗ до стану, у  якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Наприклад, якщо ОСББ, яке не є платником ПДВ, придбало телевізор за 12 000 грн, в т.ч. ПДВ 2 000 грн, окрім того сплатило перевізнику за його доставку 240 грн, в т.ч. ПДВ 40 грн, первісною вартістю телевізора буде сума 12 240 грн (12 000 + 240).

Нехай ОСББ очікує використовувати телевізор протягом 5 років, після чого очікує його продати за 2 000 грн.

Таким чином, 2 000 грн – це ліквідаційна вартість телевізора. А тому вартість, яка амортизується – 10 240 грн (12 240 – 2 000).

Місячна сума амортизації – 170,67 грн (10 240 : 5 років : 12 місяців).

Отже, з місяця, наступного за місяцем зарахування на баланс, щомісяця ОСББ має нараховувати амортизацію, що відображається проведенням: Дт 92 Кт 131 – 170,67 грн.

Але і це ще не все. Усі надходження коштів до ОСББ є цільовими – на здійснення їхньої статутної діяльності, тому відображаються за кредитом рахунку цільового фінансування: Дт 311 Кт 484. Таким чином, фактично ОЗ придбаваються за рахунок таких коштів цільового фінансування.

Відповідно до п. 18 П(С)БО 15, цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (ОЗ, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.

Таким чином, в місяці придбання ОЗ кошти цільового фінансування, за рахунок яких придбані ОЗ, визнаються доходами майбутніх періодів: Дт 484 Кт 69. А в кожному місяці нарахування амортизації у сумі такої амортизації відображається дохід від отриманого цільового фінансування: Дт 69 Кт 745.

Про облік програми 1С ми писали тут. Вона обліковується у складі нематеріальних активів подібно до того, як і ОЗ (див. вище), згідно з нормами П(С)БО 8:

  • Дт 154 Кт 631 – придбана програма 1С;
  • Дт 484 Кт 69 – відображено доходи майбутніх періодів на суму коштів цільового фінансування, витрачених на придбання програми;
  • Дт 127 Кт 154 – зарахована програма на баланс;
  • Дт 92 Кт 133 – нарахована амортизація;
  • Дт 69 Кт 748 – визнано дохід від цільового фінансування в розмірі нарахованої амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410