• Посилання скопійовано

Чи дисконтується простий вексель зі строком погашення «за пред'явленням»?

Підприємство видало простий вексель без фіксованої дати погашення, зазначивши «За пред’явленням». Чи підлягає заборгованість за таким векселем дисконтуванню? Коли заборгованість за цим векселем можна вважати безнадійною?

Завдяки змінам, внесеним наказом Мінфіну від 16.09.2019 р. №379, дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська, а не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків.

Згідно з п. 6 П(С)БО 10 поточна дебіторська заборгованість за товари/послуги оцінюється не за теперішньою вартістю, а за первісною вартістю (тобто без дисконтування).

При цьому це правило стосується й первісного визнання заборгованості. Так, за п. 12 П(С)БО 11 поточні зобов'язання відображаються в балансі за сумою погашення, тобто недисконтованою вартістю (див. додатково п. 4 П(С)БО 11).

Це й логічно, адже загальноприйнято, що часовий фактор є істотним, якщо проміжок часу є більшим, ніж 1 рік. Із поточною заборгованістю цей влив є несуттєвим, а тому загалом поточна заборгованість дисконтуванню не підлягає, адже вона, по суті, є несуттєвою.

Заборгованість за простим векселем «За пред’явленням»  є короткостроковою, оскільки вона визначена без конкретного сроку погашення, а за пред’явленням, і, відповідно, дисконтувати такий  вексель не потрібно.

 

Щодо строків давності при вексельних розрахунках

Згідно зі ст. 34 Уніфікованого закону про переказний та простий вексель, вексель терміном за пред’явленням підлягає оплаті при його пред’явленні. Він повинен бути пред’явлений для платежу протягом одного року з дати його складання.

Загальний термін, протягом якого особа може звернутися до суду по захист порушених цивільних прав (позовна давність), згідно зі ст. 257 ЦКУ, встановлюється у три роки. Сплив терміну позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила ( ст. 261 ЦКУ). За зобов’язаннями з певним терміном виконання сплив терміну позовної давності починається після закінчення терміну виконання (ч. 5. ст. 261 ЦКУ).

Отже, у разі якщо вексель був пред’явлений до оплати, а векселедавець відмовив у платежі за ним, сплив терміну позовної давності (3 роки) починається з дня пред’явлення векселя до платежу. Якщо вексель не був пред’явлений до платежу, сплив терміну позовної давності починається з дня, наступного за останнім днем, можливим для пред’явлення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»