• Посилання скопійовано

Дисконтування кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

В жовтні 2020 р. підприємство отримало кредит за ставкою 13,3% з отриманням держпідтримки. Підприємство сплачує проценти - 9%. Сума компенсації Фонду - це різниця між базовою та компенсаційною ставками і сплачується шляхом списання банком коштів з рахунку ЕСКРОУ. Чи потрібно дисконтувати кредит?

Особливості компенсації встановлені Порядком, затвердженим Постановою КМУ №28.

Згідно з цим Порядком, держава (в особі Фонду розвитку підприємництва) компенсує ТОВ різницю між базовою ставкою відсотку і пільговою, шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок умовного зберігання (ескроу), з якого банк списує компенсацію на часткове погашення відсотків.

Наприклад, якщо за кредитним договором ставка 13,3%, з яких ТОВ сплачує 9 %, то 4,3% (13,3 – 9) має відшкодувати держава (в особі Фонду).

Таким чином, в своєму бухобліку підприємство має відобразити як нарахування відсотків у повній сумі, так і показати часткове відшкодування (цифри умовні):

  • Дт 951 Кт 684 – 133 грн (нараховано відсотки);
  • Дт 684 Кт 311 – 90 грн (оплачені відсотки в тій частині, що належить до сплати ТОВ);
  • Дт 684 Кт 482 – 43 грн (отримана часткова компенсація відсотків);
  • Дт 482 Кт 718 –  43  грн (відображено отримання доходу на суму часткової компенсації).

За бухгалтерськими записами видно, що вся сума нарахованих відсотків 133 грн включається до складу витрат, а отже, зменшує фінрезультат до оподаткування. А сума отриманої часткової компенсації 43 грн включається до складу доходів, тобто, збільшує фінрезультат до оподаткування. У кінцевому підсумку на фінрезультат впливає різниця між витратами та доходами: 133 – 43 = 90 грн – в сумі фактично сплачених відсотків.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ фінрезультат до оподаткування є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Причому податкові різниці для цієї ситуації ПКУ не визначає.

 

Чи потрібно дисконтувати?

Дисконтувати потрібно тільки ту заборгованість за отриманим кредитом, яка отримана під ставку відсотку, яка є неринковою. Про це ми писали тут.

Середню ринкову ставку, зокрема, можна дізнатися згідно із статистичними даними на сайті НБУ тут – «Вартість кредитів за даними статистичної звітності банків України (без урахування овердрафту)». Зауважимо, що це не єдине джерело інформації про ринкову ставку кредитного відсотка.

У файлі за посиланням наведено середньозважену за день вартість кредитів  у процентах річних за 2020 рік. Зокрема, у жовтні вартість довгострокових кредитів для суб’єктів господарювання у гривні коливається від 11,8 до 16,3% річних. Так само можна порівняти фактичну ставку з ринковою ставкою у тому місяці, коли було взято кредит, якщо це сталося пізніше, ніж у жовтні, або навіть порівняти ставки саме на ту дату, коли було отримано кредит.

А отримано кредит за ставкою 13,3%, з яких держава (в особі Фонду розвитку підприємництва) компенсує ТОВ 4,3%. Можна сказати, що фактична ставка є ринковою ставкою, якщо вона перебуває в диапазоні коливання ринкової ставки кредиту або дуже близька до неї.

Якщо так, то дисконтувати зазначену в запитанні кредитну заборгованість не потрібно.

Якщо ні, то навпаки, дисконтувати потрібно. Причому для розрахунку дисконту потрібно буде брати відсоток як різницю між ринковою і фактичною ставкою.

 

На яку дату відображати заборгованість за дисконтованою вартістю – дату отримання кредиту чи на дату балансу (яка настає на кінець року)?

Тут ми писали, що є дві точки зору на це питання. Є аргументи як на користь відображення вже на дату отримання кредиту. І є аргументи на користь відображення на дату балансу.

З нашого погляду, доречніше відображати вже на дату отримання кредиту, з подальшою амортизацією дисконту на кожну наступну дату балансу.

 

Як дисконтувати, якщо заборгованість за кредитом погашається частинами?

Якщо заборгованість за кредитом погашається частинами, то з метою дисконтування всю суму кредиту потрібно розбити на такі частини, які погашаються окремо. Суму дисконту потрібно буде розраховувати окремо для кожної частини. Детальніше про процедуру розрахунку див. тут.

Причому не дисконтують ті з частин, які будуть погашені протягом 12 календарних місяців з дати балансу, тобто, ті частини, які відповідають поняттю поточної заборгованості. Наприклад, якщо кредит отримано в грудні 2020 року, то на дату отримання кредиту не потрібно дисконтувати ті частини, які будуть погашені до листопада 2021 року включно.

Нарахування дисконту відображають проведенням: Дт 501 Кт 733.

Те саме слід робити на кожну наступну дату балансу: на 31.12.2022 р. і на 31.12.2023 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»