• Посилання скопійовано

Пролонгація заборгованості: чи дисконтувати?

Засновники підприємства кілька разів протягом 2017 – 2019 років надавали підприємству поворотну фіндопомогу, яка постійно пролонговувалася із збільшенням суми і термінів повернення. Чи потрібно дисконтувати і як цього уникнути?

Обов’язок з дисконтування довгострокової заборгованості, за якою не нараховуються відсотки, з’явився з 29.10.2019 р., завдяки змінам, внесеним до стандартів бухобліку Наказом Мінфіну від 16.09.2019 р. №379. Така зміна розглядається як зміна облікової оцінки, а тому вперше довгострокову безвідсоткову заборгованість потрібно дисконтувати станом на 31.12.2019 р.

Таким чином, якщо поворотна фіндопомога є безвідсотковою, і станом на 31.12.2019 р. до її погашення залишається більше 12 календарних місяців (ознака довгостроковості), то станом на 31.12.2019 р. заборгованість за такою поворотною фіндопомогою потрібно дисконтувати.

Якщо ж станом на 31.12.2019 р. згідно з укладеним договором чи договорів строк повернення допомоги має настати в 2020 році, заборгованість не підлягає дисконтуванню, тому що вона відповідає критеріям поточної заборгованості.

Якщо заборгованість не буде повернена в 2020 році, вона вважатиметься простроченою. Прострочена заборгованість також не дисконтується, тому що вона не може розглядатися як довгострокова, оскільки період повернення коштів одержувачу вже настав.

Поряд з цим договір може бути пролонговано на новий термін. Якщо цей термін не перевищує року, дисконтувати не потрібно, тому що заборгованість відповідає поняттю поточної, а не довгострокової. Якщо термін перевищує рік і на дату найближчого балансу після пролонгації строк повернення буде більше року, заборгованість потрібно дисконтувати.

Щодо постійної пролонгації на рік: таку ситуацію податкова може розцінити, як прикриття довгострокової заборгованості. А відтак, розглядати заборгованість як довгострокову, з необхідністю її дисконтування. Подеколи таку думку підтримують і суди (Рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 04.12.2018 р. у справі № 826/16321/18).

Тому безпечніший варіант - не встановлювати в договорі конкретний строк повернення фіндопомоги. А визначити таке повернення моментом пред’явлення позикодавцем вимоги до позичальника повернути фіндопомогу. Така можливість передбачена ст. 1049 ЦКУ. Після надходження вимоги повернення має відбутися протягом тридцяти днів. Заборгованість за таким договором вважається поточною. А тому дисконтувати таку заборгованість не потрібно.

 

Якщо підприємство таки буде дисконтувати заборгованість, як відображати суму дисконту в обліку?

За загальним правилом, суму дисконту позичальник відображає спершу у складі доходів на субрахунку 733, а потім у складі витрат на субрахунку 952. Але якщо фіндопомогу отримано від засновників підприємства, дисконт відображають у складі власного капіталу на кредиті субрахунку 452, а потім зменшують по дебету цього субрахунку.

Детальніше про ці та інші питання, які стосуються дисконтування, ми розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»