• Посилання скопійовано

Чи обов’язково складати звіряльну відомість, якщо відсутні розбіжності показників?

Чи обов’язково потрібно складати звіряльну відомості за результатами проведеної інвентаризації, якщо розбіжності між показниками наявності за бухобліком та фактичної наявності не виявлено?

У п. 20 Розділу ІІ Положення №879 встановлено, що бухгалтерською службою складаються звіряльні відомості активів і зобов’язань, у яких відображаються розбіжності між даними бухгалтерського обліку і даними інвентаризаційних описів (актів інвентаризації).

Крім того у п. 1 Розділу ІV зазначається, що висновки щодо виявлених розбіжностей між фактичною наявністю активів і зобов’язань і даними бухгалтерського обліку, які наводяться в звіряльних відомостях, та пропозиції щодо їх врегулювання відображаються інвентаризаційною комісією у протоколі, що складається після закінчення інвентаризації і передається на розгляд та затвердження керівнику підприємства. У протоколі наводяться: причини нестач, втрат, лишків, а також пропозиції щодо заліку внаслідок пересортиці, списання нестач в межах норм природного убутку, а також понаднормових нестач і втрат від псування цінностей із зазначенням причин та вжитих заходів щодо запобігання таким втратам і нестачам.

Разом з цим, п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Також, якщо звернутись до типових форми звіряльної відомості, яка наведена у Наказі Мінфіну №572, можна зробити висновок, що у ній не передбачено полів, в яких би могли зазначатись фактичні показники або показники за даними бухгалтерського обліку – в типовій формі звіряльної відомості вказуються лише показники надлишків або нестач. І хоча типова форма не є обов'язковою до застосування, однак може свідчити про те, що таку відомість потрібно складати саме за наявності розбіжності показників.

Таким чином, прямої вимоги складати звіряльну відомість у разі відсутності розбіжності показників за даними бухгалтерського обліку та фактичної наявності ТМЦ Положенням №879 не встановлено. А відповідне підтвердження того, що показники були порівняні і розбіжностей не було виявлено, може бути оформлено шляхом відповідного запису у протоколі інвентаризаційної комісії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»