• Посилання скопійовано

Визначення частки металобрухту від демонтажу ОЗ

При проведенні реконструкції основного засобу будівлі КНС був виконаний демонтаж старого обладнання (вентиляції), при цьому виник металобрухт. Основний засіб був оприбуткований загальною сумою без розподілення на відокремлені частки. Як визначити частку металобрухту з основного засобу?

Відповідно до ст. 1 Закону №619, металобрухт  - це непридатні для прямого використання вироби або частини  виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні  або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що  мають  непоправний брак, залишки чорних і коль-орових металів і їх  сплавів. 

Відповідно до п. 44 Методрекомендацій №561, деталі, вузли, агрегати та інші матеріали, отримані при розбиранні та демонтажі ОЗ, що ліквідуються, оприбутковуються з визнанням іншого доходу і зарахуванням на рахунки обліку матеріальних запасів 209 «Інші матеріали», включаючи матеріальні цінності і деталі з вмістом матеріалів, які приймаються (збираються) спеціалізованими заготівельними (переробними) підприємствами. 

Тому при оприбуткуванні отриманого від ліквідації ОЗ металобрухту слід зробити проведення: Дт 209 «Інші матеріали» — Кт 746 «Iнші доходи». На склад металобрухт оприбутковується прибутковим ордером за формою №М-4.

Але при оприбуткуванні відходів, в т. ч. металобрухту слід пам’ятати, що відповідно до п. 9 П(С)БО 9 запаси визнаються активом, якщо є ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена. 

Тобто ставити металобрухт на баланс та визнавати певні доходи слід тільки, якщо підприємство планує використовувати цей металобрухт як актив у власній господарській діяльності, в тому числі, шляхом його подальшої реалізації. 

Згідно з п. 2.13 Методрекомендацій №2, первісна вартість запасів, що надійшли на склад від ліквідації ОЗ, визначається:

  • за чистою вартістю реалізації, якщо такі запаси призначені для реалізації;
  • або в оцінці їх можливого використання. Така оцінка може бути визначена, виходячи з вартості подібних запасів за наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації.

Нагадаємо, чистою вартістю реалізації запасів є очікувана ціна реалізації в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 П(С)БО 9).

Щодо визначення первісної вартості металобрухту зауважимо таке: для проведення такої оцінки металобрухту доцільно на підприємстві створити оціночну комісію, склад якої повинен бути затверджений керівництвом. Оскільки чинне законодавство не містить вимог щодо того, які саме посадові особи повинні бути включені до складу комісії, рекомендуємо включати до неї працівників економічних відділів, відповідальних за формування та встановлення цін на підприємстві, працівників бухгалтерій та складського господарства.

Дізнатись вартість можна, скориставшись інформацією про ринкові ціни на металобрухт. Отримати таку інформацію можна на спеціалізованому підприємстві, що займається прийманням промислового брухту. Також можна залучити для визначення вартості металобрухту з метою його оприбуткування професійних експертів-оцінників. Але чинне законодавство не вимагає оцінки металобрухту незалежними експертами.

У разі продажу таких активів потрібно буде зробити проведення:

  • Дт 943 Кт 209 – на вартість оприбуткованого та реалізованого металобрухту,
  • Дт 361 Кт 712 – нарахований дохід від реалізації інших оборотних активів.

Що стосується податку на прибуток, слід зазначити, що розділом ІІІ ПКУ не визначено податкових різниць, які б виникали при оприбуткуванні металобрухту, як і не передбачено різниць, пов'язаних з їх реалізацією, тому коригувань під час здійснення такої операції проводити не потрібно. 

Продаж металобрухту, який утворився від ліквідації основних засобів, не вимагає нарахування ПЗ. На це прямо вказує пп. 199.6 ПКУ, який виводить з-під ПДВ-розподілу операції з металобрухтом, що утворилися, зокрема, внаслідок розбирання (демонтажу) ліквідованих основних фондів.

При продажу оприбутковуваного металобрухту згідно з п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до 01.01.2022 року продовжено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. 

Переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема, операції з імпорту, тимчасово, до 01.01.2022 р., звільняються від обкладення ПДВ, затверджено постановою КМУ від 12.01.2011 р. №15. 

Втім, не забуваймо, що й на звільнені операції слід скласти та зареєструвати ПН (п. 17 Порядку №1307). В такій ПН у графі "Складена на операції, звільнені від оподаткування" верхньої лівої частини робиться помітка "Без ПДВ". У графі 8 зазначається код 903 – для звільнених операцій. У графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної. В даному випадку зазначається код 14060465 за довідником №100/2 інших податкових пільг (довідники можна переглянути тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410